dinsdag 7 mei 2019

We hebben de Lidl nodig!

Onbegrijpelijk.... 

het is voor het eerst sinds dagen dat niet de eerste handeling is: verwarming aanzetten.....

En zonder trui en jas het stokbroodje ophalen. 

Zulk mooi weer dat we het aandurvende handdoeken een extra spoelbeurtje te geven


Maar dan is het tijd er op uit te gaan. We hebben boodschappen nodig..eten voor en paar dagen. Morgen zijn alle winkels weer dicht, waarschijnlijk... 
De groentebak snakt naar de Lidl... hij is bijna leeg...daarvoor moeten we naar Auch.. 
en wie weet hebben ze karnemelk... 
Eerst de nuttige dingen.. dan naar de stad. En weer staan we vlak bij het centrum, en dat is bijzonder. Frankrijk is niet erg camper vriendelijk.. 






De historische hoofdstad van de Gascogne en Grote Site van de Midi-Pyrénées, is de gastvriendelijke en hartige stad Auch vooral aantrekkelijk door haar sfeer en rijk erfgoed. Het historische centrum, dat van hoog boven op haar heuvel de Gersvallei domineert, laat zich al wandelend ontdekken via de pittoreske steegjes met oude huizen en vooraanstaande monumenten zoals de Sainte-Mariekathedraal, de monumentale trap en de Armagnactoren.




De Sainte-Mariekathedraal, gebouwd van de 15e tot de 17e eeuw en ingeschreven op de Unesco werelderfgoedlijst wegens op de weg naar Compostella, is een van de omvangrijkste kathedralen van Frankrijk dankzij een lengte van meer dan 100 meter en een breedte van 35 meter. Eenmaal voorbij het portaal van de mooie renaissancegevel, wordt de blik van de bezoeker verwend met meesterwerken uit de 16e eeuw zoals de achttien renaissance glasramen van de uit de Gascogne afstammende artiest Arnaud de Moles en de 113 uit eik gesneden koorstoelen met meer dan 1500 personages! Een uiterst opmerkelijk geheel...






  Geklasseerd als historisch monument, het stadhuis van Auch kijkt uit op de kathedraal. Gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw, waaronder een home theater in de Italiaanse nog steeds in het bedrijfsleven. Binnen vindt u een kamer van Illustrious welke functies portretten van Gascons hebben hun tijdperk dat gekenmerkt ontdekken.

We worden moe van het geslenter... rijden naar huis en...de was is droog...  we zitten buiten !