zondag 19 mei 2019

Dagje grote weg

Het heeft de hele nacht geplensd..geeft niks... we hoeven er niet uit. 
Als om half 8 de wekker afloopt horen we dat nl heeft gewonnen op het songfestival. 
Toen  ik brood ging halen terwijl Martin ons huisjes schoonmaakte vroeg de campingbaas waarom we gister niet in de kantine waren... Iedereen was er! 
Nou vond ie er zelf ook niks aan... maar hij moest er wel zijn natuurlijk... leuk werk..campinghouder! 

We hebben onze route beetje bekeken en principes opzij gezet.. we nemen gewoon de autosnelweg, de tolweg. Zeker na nog het mooie stukje Ardèche, waar wolken de overhand hebben, en we snel om de auto lopen om koffie te drinken.. de aardigheid is er wel af... 

Maar onze tomtom is nog steeds ingesteld op tolwegen vermijden.... dan maar de kaart... 
en na goed kijken zien we waar we het fout hebben gedaan.. het is niet een foutje van Tomtom, maar gewoon van ons....  



Voordeel van de autobaan is dat er eet en koffieplekjes te over zijn... we zijn in een mum van tijd in Lyon... 
we rijden er langs, en zien weer dat mooie museum.. ooit een keer naar toe.... foto's vanuit de auto is moeilijk, dus internet schiet te hulp 



In het zuiden van Lyon, tussen de Autoroute du Soleil en rivier de Rhône, is in 2014 het Musée des Confluences gebouwd. Het gebouw maakt deel uit van Lyon Confluence: een stedelijke herontwikkeling van het gebied waar de twee rivieren van de stad samenkomen (conflueren). Hier wordt een nieuwe duurzame wijk voor wonen, werken en cultuur gerealiseerd. Het nieuwe, karakteristieke museum, dat in het teken staat van wetenschap, mens en maatschappij, is ontworpen door Coop Himmelb(l)au. Voor het dakterras is Zoontjens ingeschakeld.





We rijden nog een uurtje verder en vinden een echte doortrek camping... 
Bourgondië is trouwens ook een uitgebreidere stop waard... toch maar niet het campertje wegdoen? 
 

Bourgondië of Boergondië (Frans: Bourgogne) was een van de 27 regio's van Frankrijk die tegenwoordig opgegaan is in Bourgogne-Franche-Comté. Bourgogne heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest. Tot aan de Franse Revolutie bleef het een zelfstandige Franse provincie rond de stad Dijon. Bourgondië grensde aan provinciën Bourbonnais en Nivernais in het zuid- en noordwesten, Champagne in het noorden, Franche-ComtéHertogdom Savoye in het noord- en zuidoosten en Dauphiné en Lyonnais in het zuiden.

 En het is droog!  

Savigny-lès-Beaune is een gemeente in het Franse departement Côte-d'Or en telt 1403 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Beaune. De gemeente is een wijnstreek waar een gelijknamige wijn vandaan komt, die het Appellation d'Origine Contrôlée kwaliteitskeurmerk mag dragen.