zondag 21 augustus 2016

De ferry naar Talinn

Opnieuw vroeg op. We willen naar de kerk.Om 10 uur begint de dienst, om12 uur is er een concert. We willen voor de kerk staan,want direct erna moeten we naar inchequen voor de ferry. Naar Talinnn...Als we de tickets opzoeken, bij de boot blijkt dat de boot pas om half 4 gaat... Nooit te oud om te leren..wij moeten wel erg oud worden!
We zijn ruim op tijd. Deze kerk ligt midden in een woonwijk, de ouders van Anne kijken op de rots, waarin pas later de kerk is gebouwd .
Je moet het wel weten, want op een afstand is geen kerk te bekennen. Als je tenminste geen helicopter hebt, of boven op een flat mag staan . 
De kerk gaat om pas om 12 uur open voor bezoekers, maar natuurlijk mogen we binnen. Het is heerlijk rustig. 2 uur later staan er drommen mensen op de stoep. 
Er zijn enkele toeristen in de kerk. Dus valt het mee dat er niet een Aziaat is die, al deelnemend aan de eucharistie  niet een foto van zichzelf met een bekertje wijn neemt. Er is in elk geval meer aandacht dan gister in de Russische kerk, waar de moeder van de dopeling kauwgom kauwend bijstond en oma,s en tantes bezig waren met de huilende baby.
 
De dienst is in het Fins, geen touw aan vast te knopen. Het roept wel herinneringen op aan onze oude vriendin  Anja, die eigenlijk alleen maar Fins sprak.. 
We hebben 3 kwartier, dus maken koffie in de auto. Om 12 uur begint het concertje..pech..de organist heeft de helft ook tijdens de kerkdienst gespeeld, ontdekt Martin . Ondertussen stromen de toeristen wer toe. Het zijn toch eigenlijk niet alleen de Aziaten die te pas en te onpas op plekken gaan staan om daar gefotografeerd te worden... De bus Duitsers en Italianen doen hetzelfde . Ze kunnen maar nauwelijks de spelende organist ontwijken, maar gaan er wel heel direct achter en opzij staan 

Naar de haven..boodschappen lukt niet meer..we hebben geen zin het centrum weer uit te gaan. En uiteindelijk is het toch snel half 3 en rijden we de boot op . 
We eten een salade, doen boodschappen in Talinn, ( oei..zo houden we Euro,s over) en zoeken de camping op.Keurig netjes .. Morgen gaan we de zaak verder verkennen.