woensdag 9 september 2015

Een stad vol Rotterdammers

We hebben de indruk dat er hier, in deze duurste stad van Europa meer Rotterdammers zijn dan in Rotterdam. Ze zijn met z,n allen  in de binnenstad  met een groot cruiseschip. De haven is hier onder handbereik. 
De stad Rotterdam toornt boven alles uit.Heerlijk. We kunnen alles en iedereen verstaan we weten nu als je aan boord een helictertochtje boekt het   €500, p.p.,kost,  maarals je het  hier bij het vvv  bestelt het maar €130,- is.  Daar kun je heel wat pils van kopen. Nee..niet hier in Stavanger. Zelfs op de boot is het goedkoper.
Na de mooie zonsondergang gisteravond zijn we weer op tijd op. 
Dus naar de ferry.. Net weg,geen ramp.. koffietijd. 
We komen midden in het centrum aan en gaan eerst naar Gamla Stavanger.
Een oud stadsdeel. Stijgen en  dalen, daar hielden ze van die ouwe Vikkingers.  

We komen een oude conserven fabriek tegen. Hier, in de fjorden werden en worden de sardientjes gevangen.  En verwerkt.Nu gaan die dingen ingevroren naar ver weg, waar ze het goedkoper kunnen doen. En komen dan in mooe blikjes terug naar Noorwegen. En de rest van de wereld.  Erg leuk en gelukkig stinkt nu niet heel Stavanger meer naar vis. . Het geld wordt verdiend aan de olie.. 
Een groep kinderen uit een dagverblijf komt kijken, en mogen iets proeven. Maar echt niet elke kleine Noor houdt van vis.. Hebben liever snoepjes.ik heb de juf beloofd de kinderen uit beeld te houden. Behalve de viseter dan..
Dan naar het nieuwere gedeelte: De Rotterdammers wijzen elkaar de  beste en goedkoopste koffietentjes.In ons campertje, maar dat vertellen we niet. Het is wel een gezellige stad.
De kerk hoeven we niet in..die wordt gerestaureerd.


Het is prachtig weer. Vroeg naar de camping. Morgen het konstmuseum.