maandag 10 juni 2013

Volksmuziek

In Zweden is nog veel geld voor muziekonderwijs. Veel kinderen leren een instrument bespelen. De viool en de accordeon zijn erg populair.
In het hele land zijn festivals met volksmuziek, vooral in de zomer. Daar komen veel mensen op af..jong en oud.
Zo ook vorige week in Ransäter, hier 30 km vandaan. Het wordt afgesloten met een feestelijke kerkdienst en nog wat optredens van mensen die in de buurt wonen. De mensen uit het noorden, het zuiden en Stockholm vertrekken..die moeten soms nog 700 km rijden voor ze thuis zijn.
Nou zijn we natuurlijk kerkelijk opgevoed, meestal knijpen we onze tenen bij elkaar van de hele toestand. Hier in Zweden is dat anders..beetje mysterie, geloof in het goede van de mens. God bestaat wellicht, de heilige geest is traditie en hoort bij de mysterie, Jezus was in de eerste plaats mens. De gebeden enzo horen ook bij de traditie. Zegt de dominee tenminste. Een lekker vrijblijvend geloof, hier in Värmland. We gaan dan ook graag af en toe naar de kerk, vooral als er iets leuks is. En dat gebeurt vaak.. Zo ook gister. Oude volkswijsjes, een speelman, de dominee geniet en danst wat mee, een koor... Daarna naar de afsluiting van het volksfestival, ook leuk. Kinderen spelen overal, er mag veel. Er is plek voor iedereen.. En mooi weer. De regenbui die om 5 uur viel vergeten we, dan zitten we immers gezellig met vrienden weer thuis aan de koffie. De Siciliaanse wijn maakt het extra gezellig.. Vooral als er een mooie regenboog verschijnt.








Location:Hagfors,Zweden