zaterdag 15 juni 2013

Soms wil je in de buurt zijn

Het is hier fijn..een goede keus geweest ruim 17 jaar geleden. Een plek om tot rust te komen. Maar soms is het wel ver van Eindhoven.. Een kleindochter die haar verjaardag viert en je er graag bij zou hebben, een feest wat je mee zou willen vieren, wellicht in de toekomst een diploma uitreiking , een verdrietige gebeurtenis die je wilt delen met mensen waar je van houdt. Maar Zweden ligt te ver om even over te wippen. Maar onze gedachten zijn er wel.

Feest is hier ook.. De 19-20 jarigen die hun leerperiode afsluiten met grote feesten. Het maakt niet uit op welk niveau. Iedereen gaat eerst tot z'n 16 e naar de basisopleiding, dan 3 jaar voortgezet onderwijs. Sommigen gaan dan aan het werk, anderen naar de hogeschool of universiteit. Een belangrijke gebeurtenis dus,de afsluiting van de schoolperiode.

Het leven van iemand wordt hier meestal pas echt afgesloten een week of 6 na overlijden. Iedereen heeft dan wat meer tijd er bij stil te staan dan in Nederland.

Hier in de buurt wordt er vaak een ijzeren kruis op het graf geplaatst. De sierdingentje waaien in de wind..een vrolijk gehoor. En het schikt ook nog de boze geesten af..