zondag 7 september 2014

-R6-De nonnen


Donderdag 28 augustus
Vandaag om 9 uur weer in de bus.


We hadden gekozen voor het Novodevisji klooster en de begraafplaats. In de bus zitten verschillende nationaliteiten. Iedereen aan boord kon kiezen uit 4 opties. Alle 14 nederlanders hadden, onafhankelijk van elkaar voor het klooster gekozen. Er is een jonge, enthousiaste gids, die vertelde over de geschiedenis: de katholieken, met een afdeling in Rome en in Constantinopel. Hij vermoedde dat daar veel Christen waren omdat ze, in tegenstelling tot de Mohammedanen van varkensvlees en wijn hielen.Natuurlijk kwam er ruzie, De orthofoxe kerk ontstond. De verschillen tussen de Grieks orthodoxe, de Russisch Orthodoxe kerk. Nu zijn we in elk geval in een Russisch orthodox klooster.


























Hij vertelt ook dat de beste manier voor de tsaren om van hun vrouw af te komen was ze te vermoorden of in een klooster te zetten . Zo werd ook dit klooster gesticht. De grote rijkdom komt dus via de exxen van de tsaren. We mogen tegen betaling foto,s maken.
Wat een kunst, wat een rijkdom. Maar ook..wat een gelovigen. In de kerk moet je iets op je hoofd hebben.. Dus alle vrouwen hebben een sjaaltje. Die worden ook bij de ingang verkocht.. Op de terugreis worden er overal nog kruizen geslagen. Soms met de mobiel al in de hand. God prijzen is belangrijk, contact met de medemens minstens net zo belangrijk.

















Daarna nog naar een begraafplaats vol beroemdheden. Die wàren beroemd. Breznjev, Jeltsin, Tsjechov, ze liggen er .. . Ach...









Vanavond kennismaking met het personeel van de boot.