zondag 5 juni 2016

De dag van de bruiloften

Xen och ja...We moeten boodschappen doen..oei.. 12 graden..even wennen.. En soms dreigende luchten. Gelukkig blijft het droog.
Ooit waren we in Luleå. Naar het grote Samen kerkdorp , waar de Samen vroeger in de winter woonden. Het staat op de Unesco wereld erfgoedlijst. De kerk konden we toen niet in..werd gerestaureerd. 
Als we er nu aankomen lijkt het of het weer niet kan..voor in de kerk is een bruiloft bezig. Dan eerst maar even het kerkdorp in. Groter dan elders. Ze worden verkocht en opgeknapt. Leuk zomerhuisje. O nee..winterhuis?   

Terug naar de kerk..dan zien we het bord..en meer kleine bruiloftsgroepjes, allemaal met kinderen en een  feestjurk.. Iedereen gaat gewoon de kerk in..wij dus ook maar. 
Het lijkt in het niets op de kerkdiensten waarin een prins trouwt of gedoopt wordt . Er wordt nog net niet naar het persoonsnummer gevraagd
Er zijn 2 priesters,die wisselen elkaar af, en  één organist. Het éne paar heeft maar 2 mensen bij zich..het volgende 8. Er staan alweer 2 stellen klaar..voor zo dadelijk. De kinderen die ongeduldig worden kunnen kleuren of spelen achter in de kerk...Het is echt  lopende band werk..bewondering voor die präst, die weer steeds vraagt om eeuwige trouw..en net doet of hij of zij het gelooft. En die organist, die elke 10 minuten weer en psalm speelt en als enige meezingt. 
Het koffietentje is weer dicht..dus koffie en lunch vóór de kerk . Er staan alweer nieuwe trouwlustigen klaar 
Op naar het kerkje in Kalix, met de oude klokkentoren

Ook hier een bruiloft..een echte dan, met feestgangers
Heel wat gezelliger! 
Het wordt kouder, er vallen  een paar druppels.. Nou ja..we zitten warm en droog. Op naar een camperplaats vlak voor Haparanda
En och ja..ik kan gelukkig zowel de rollator als de scootmobiel weer gebruiken, inplaats van de arm van martin. Want hoe lief ook..het blijft een noodoplossing om afhankelijk te zijn.. Nu niet al te overmoedig worden!
.