woensdag 10 februari 2016

Semlor..gemist.

Semla is een traditionele Zweedse lekkernij. In het Zweeds heet het naast semla ook wel fastlagsbullefettisdagsbulle of hetvägg. Het woord semla stamt af van het Latijn semilahetgeen meel van zeer goede kwaliteit betekent.

Een Zweedse semla is een bol met daarin een soort amandelspijs (mandelmassa) en room, waarover poedersuiker wordt gestrooid. (Let daarbij op dat voor Zweedstalige Finnen een semla alleen de bol is, zonder spijs of room. Deze noemen de Zweedse semla een fastlagsbulle. In het Fins heet deze lekkernij laskiaispulla.)

De semla wordt traditioneel alleen de dinsdag zeven weken voor Pasen gegeten, maar tegenwoordig worden ze zo tussen Kerst en Pasen verkocht en ook geconsumeerd.

Wikipedia wist het.. Wij vergeten het..gister was het semlordag. Dan wordt je geacht meer dan 1 semla te eten.. Maar helaas... Gemist.. dat heb je als je geen zin hebt in boodschappen doen. Pas gisteravond op de tv zagen  we het. Nieuwe recepten..kookprogramma,s ..daar houden ze hier ook van... Je kunt van de restanten nog van alles maken. Was dus voor ons ook niet nodig. 
Gemist dus allemaal. We hebben er tenslotte ook geen recht op.. We zijn vandaag ook niet aan de vasten begonnen.

Het is soms even droog..het ijs is nu echt onbetrouwbaar..er ligt een behoorlijke laag water op.
Het uitzicht wisselt weer voortdurend. 
Hoeveel foto,s van dit uitzicht staan er wel niet op het blog. Voor jullie misschien wel te veel van het goede..ons verveelt het niet.

Facebook houdt onze administratie bij...3 jaar geleden zette ik er volgens hen deze foto op.

Daar komen we nog even niet..het pad is helemaal modder. Maar..vanavond gaat het vriezen! Kunnen we er morgen naar toe glibberen?