zondag 10 augustus 2014

Selma Lagerlöf literatuur prijs

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf
20 november 1858 – 16 maart 1940





Selma werd geboren en overleed op het landgoed Mårbacka in de gemeente Sunne (Värmlands län), zij was schrijfster, in Nederland vooral bekend geworden door haar kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis. Haar beroemdste werk is echter Gösta Berling, een raamvertelling over een afgezette predikant hier uit Värmland, onze provincie.

In 1909 ontving ze de Nobelprijs voor de Literatuur en in 1914 werd ze lid de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor de Literatuur toekent.Als reden werd genoemd "Waardering voor het imposante idealisme, de levendige fantasie en de spirituele perceptie die haar werken karakteriseert"

Ze woonde in de plaats Sunne. In haar voormalige woonhuis Mårbacka (nabij Sunne) is tegenwoordig een museum gevestigd.











Sinds 1991 staat haar portret op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen







Elk jaar wordt de Selma Lagerlöf literatuurprijs uitgereikt. De winnaar legt een krans op het graf van Selma. We zijn zoals gewoonlijk te vroeg Dus gaan eerst koffiedrinken op Mårbacka.





Dan naar de kerk: een Zweed komt er niet zo vaak, behalve als er iets te vieren valt..





Aan het einde van de dienst met z,n allen naar de begraafplaats.
Het is een vrolijke boel, met veel Zweedse volksmuziek. Het is een fluitje van een cent, die kranslegging. Het ding ligt al voor iedereen er is. Ja..de biskop, die staat natuurlijk vooraan.











Daarna is er koffie in het gemeenschapshuis. Lekkere koffie hier in Zweden. "Fika" Hier neem je nooit één koekje, je laadt je schoteltje gelijk vol. Wij ook. En het wordt aangevuld voor het leeg is.. Het geld wat dat oplevert gaat naar Rädda Barnen, Een organisatie die met Unicef samen werkt, maar ook een deel van het geld besteedt aan kinderen die in Zweden wonen en iets extra's nodig hebben. Te denken valt aan bv de vele vluchteling kinderen.Ook de opbrengst van de collecte in de kerk gaat naar dit doel.













"11.00 Högtidsgudstjänst i folkton
Östra Ämterviks kyrka
Biskop Esbjörn Hagberg predikar.
Organist Ragnhild Petersson. Folkmusikgruppen Sunnlåt.
Kransnedläggning vid Selma Lagerlöfs grav. Tal av Nils Ahlqvist, Östra Ämtervik. "

De prijs ging dit jaar naar Lotta Lotass, född 1964,





"Debuterade 2000 med Kallkällan, en karg roman om människor i fyra olika miljöer: bylivet i hennes barndoms Västerdalarna, det ensamma polarlandskapet, det orörda månlandskapet och sinnessjukhuset, en plats för utanförskap. Den inledde en trilogi. I andra delen, Band II. Från Gabbro till Löväng (2002), är hon tillbaka i Västerdalarna, berättelserna om de utsatta människorna där är hjärtevarma och vemodiga. I del tre, skymning:gryning (2005), företar alla dessa människor, levande och döda, en himlafärd. Trilogin blandar, som en Selma Lagerlöf för 2000-talet, det realistiska med det fantastiska, det jordnära lidandet med det religiösa hoppet. "

Wordt tijd dus een boek van haar te lezen....

Location:Öster Ämstervik