zondag 3 augustus 2014

Onze buurman is kok

We hebben 3 buren hier... Pieter en Renka in hun eigen stuga 8, dan de Rådastrandcamping van Peter en de rest van de familie. We zijn vrienden geworden. En natuurlijk Stuga Center Björnbyn. Bijna 20 jaar geleden kochten wij, net als Pieter en Renka, één van de stuga,s van de eigenaar van het park: Kjell. Het park werd verkocht aan Herman, Joachim en pas geleden aan Hans. Dus wisselde onze buurman regelmatig. Met Hans zijn we blij . Het is een goede buurman...
Hans is ook kok.. En een echte gastheer. Hij kookt voor de gasten van Björnbyn in het hoogseizoen 2x in de week. Als experiment. En, wij als buren, mogen, als we zin hebben meedoen.






























Elke week een keer kolbullar, maar dat vinden we niks.. Vroeger bakten de bosarbeiders die dingen in de bossen als ze aan het werk waren. Een soort pannenkoeken met vlees in heel veel spekvet. En natuurlijk de lingonsaus.











En op zaterdag een barbeque. Vlees, worst, maar ook veel groente en potatismos. Ieder neemt z,n eigen drank mee. Want elk Duits en Nederlands gezin heeft wel een pak wijn in voorraad. Het is hier nogal duur... Die staan ook in onze kast, en onder het bed..niet voor 's nachts, maar je moet je voorraad toch kwijt...

En bont gezelschap schuift dan aan.. Duitsers, Zweden, Nederlanders. Het leuke van die bijeenkomst is dat we elkaar de volgende dag allemaal gedag zeggen. Het heeft dus ook een sociale functie.












De meeste gezinnen zijn hier 3-4 dagen, af en toe een week en heel soms 3 weken. We hebben dus nauwelijks contact met de vakantiegangers. Onze stuga ligt nogal beschermd tegen nieuwsgierige blikken..maar zo af en toe een praatje is wel gezellig. Geen verplichtingen.. Ze gaan toch weer weg.
Gister was de dochter van Renka en Pieter met haar gezin. Ze blijven ruim 3 weken en we schoven bij hen aan tafel. Weer even bijgepraat dus. En lekker gegeten én geen afwas.














"Kolbullen var vanlig mat för skogshuggare, kolare och flottare som förr i tiden bar med sig stapelvaror som mjöl, fläsk och sirap till skaffning."





























Location:Hagfors,Zweden