vrijdag 19 juli 2013

Te veel voor één blog de Zweedse aantekeningen

We zijn overal geweest, en hebben dingen opgezocht. Want waar waren we eigenlijk? Al die Zweedse teksten spaar ik voortaan op, en bewaar ze in een aparta bladzij.
Vrijdag 19 juni
Härkeberga kyrka ligger i Uppland, ett par mil norr om Enköping. Kyrkan byggdes i början av 1300-talet och försågs under 1400-talet med sakristia och vapenhus. Samtidigt tillkom kyrkans valv. I mitten av 1480-talet utsmyckades valv och väggar med kalkmålningar av Albertus Pictor. Väggarna överkalkades i mitten av 1700-talet, medan valvens målningar lämnades orörda. Väggmålningarna knackades fram och restaurerades under 1930-talet.
Målningarna i Härkeberga kyrka är Albertus Pictors förnämsta verk. Motiven är hämtade ur både Gamla och Nya testamentet. De anknyter till den bildvärld som finns i Biblia Pauperum, en medeltida framställning av händelser i Gamla testamentet som utgjorde typer för händelser i Nya testamentet. När Simson efter sina nattliga eskapader i Gasa finner statsporten låst slår han ut portarna och bär dem med sig. Detta blir en typ för när Kristus spränger dödsrikets portar och uppstår på tredje dagen. Färgerna har hållit sig förhållandevis bra med undantag för rött som har gått över i en brun färgton. Med teknikens hjälp kan
man återskapa en den röda färgen så som den såg ut under medeltiden.




Jag köpte en säteri...
Gården Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Den köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö. Här speglas både Carl von Linnés privatliv och hans vetenskapliga gärning.
I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade. Från höjden ovanför gården kan man njuta av utsikten och drömma sig tillbaka till 1700-talets landskap.
Linnéträdgården och Botaniska trädgården vid Uppsala universitet utgör tillsammans Sveriges äldsta botaniska trädgård. Linnés Hammarby, Carl von Linnés sommarresidens är en unik 1700-talsmiljö och ett grönskande utflyktsmål söder om Uppsala. I 350 år har de linneanska trädgårdarna kombinerat botanik och hortikultur till en skön och lärorik blandning.








Domkyrkan
Uppsala domkyrka är den enda kyrka i landet som tjänar Svenska kyrkans alla tre nivåer samtidigt: som församlingskyrka, stiftskyrka och Sveriges rikshelgedom. Genom sju sekler har miljoner människor sökt sig hit. Anledningarna har skiftat, från Erik den Helige till Ecce Homo.
Domkyrkan
Domkyrkan ligger mitt i Uppsala, Svenska kyrkans huvudstad, och syns på långt håll över slätten. Den började byggas i mitten av 1200-talet och invigdes 1435. I århundraden har människor rest hit till Nordens största katedral - gudstjänstfirare, pilgrimer som kommit för att se Erik den Heliges reliker, turister... Vi vet ingen exakt siffra, men uppskattar att mer än en halv miljon besökare kommer varje år. 125 000 ljus tänds i ljusträden.
Här kan man känna historiens vingslag, men ändå märka att tiden inte har stannat. Kyrkan är öppen varje dag året runt. Den är inget museum, utan används som kyrka varje dag. Vid viss verksamhet, såsom begravningar och konserter, går det inte att turista i kyrkan.
I domkyrkans norra torn finns ett museum, Skattkammaren, med textilier i världsklass och begravningsregalier som tillhört de kungligheter som begravts i domkyrkan.