dinsdag 2 juli 2013

Jarig

Als we wakker worden zie ik het al..koud, bewolkt, een trieste dag. Een voorbode voor de komende jaren? Kan natuurlijk.. Ik ben echt 70 geworden..
We moeten dus binnen ontbijten, en maken plannen voor vandaag. We zouden ijs gaan eten..maar dat is niet echt een aantrekkelijk idee. Ook trieste dagen moet je tenslotte niet triester maken.
Om 11 uur is duidelijk dat de plast skivor die Martin in Karlstad besteld heeft er zijn. Dus dan maar naar Karlstad. Dan zien we wel wat we doen.
Maar daar aangekomen weet niemand van de platen..ze moeten ergens staan. Maar waar? Martin haalt ze tenslotte maar gewoon uit de schappen.
Op de terugreis gaan we een pannenkoek eten. Het is wel geen donderdag, de Zweedse pannekoekendag. Waarom op donderdag?
Bästa svaret.
"Under 1200 och 1300-talet var Sverige
katolskt, och då avslutades veckan på torsdag
med att man åt ärtsoppa innan den tre
dagar långa fastan fredag, lördag och söndag.
Därav den urstarka svenska traditionen
att ärtsoppa ska ätas på torsdag." Det står mycket mer som är intressant i artikeln om du vill veta mer om historien bakom.
Varför man äter pannkakor till är svårt att hitta något om, det är "bara" en tradition, men de ska väl egentligen ses som en efterätt för att hjälpa till att smälta maten eftersom man serverar sylt till.
Källa: www.lansbladet.se/vasterbotten/tidningen/200803/pdf/18.pdf
Er zijn hier ondernemende Nederlanders die een pannkakshus begonnen zijn. Zondag hadden ze open dag. Nu is het gezellig druk..niet alleen maar de Nederlandse kolonie, ook wat Zweden en een Duitse familie.
Op tafel liggen kleurplaten met bakjes viltstiften. Leuk idee, geen gebruik van gemaakt. Ben ik nu te oud voor geworden.











85 km 1.25 minuten




Location:Hagfors,Zweden