vrijdag 24 december 2021

Kerstavond In Kraków

Vannacht heeft het gesneeuwd. 

.




Maar als de kerkklok 7 uur slaat en een liedje speelt ( daarna gaat de radio aan) dan is het al aan het dooien. 
We ontbijten weer laat.. maar zijn vandaag zeker niet de laatste. 
We proberen contact te vermijden. We hebben vandaag geen groeps activiteiten.. dat is prima. Helemaal geen zin om op sleeptouw genomen te worden of iemand op sleeptouw te nemen. 
We gaan naar onze eigen kamer.. nee… we maken zelf ons bed wel op. 
Tijd om foto’s op de mail te zetten en het blog bij te werken. 

We lopen even naar de buurtwinkel… die gaat om 12 uur dicht en pas over 3 dagen weer open

  
Als we koffie willen drinken moeten we naar de stad. Bijna alles is al dicht, de kerstmarkt  al bijna ingepakt. 













 



Gelukkig is er nog één open. Die hebben ook lekkere taart 
We gaan naar ons hotel..  






 De maaltijd: 

 







De maaltijd is typisch Pools. 
We beginnen met salade met kleine krieleitjes, dan paddestoelen soep. Je kunt er bietjes bij gooien. 
Schalen met in meel gerolde en gefrituurde aardappeltjes, aardappels met dille, zuurkool rode kool.. verschillende soorten vis, dan brood met haringsalade en een groot stuk taart toe. 
Het is wel gezelliger dan andere keren.. 

24 december - Kerstavond is de meest plechtige en voor vele meest ontroerende dag van het jaar in de Poolse traditie. Het hoogtepunt is het diner met de familie op Kerstavond. Die dag heerst er in elk huis een uitzonderlijke en warme sfeer. Gezinnen verzamelen zich rond een mooie gedekte tafel, delen "opłatek" (een dunne wafel van ongezuurd brood dat gezegend werd door een priester) en delen wensen uit.   oosuijn weittOp Kerstavond worden er alleen maar gerechten zonder vlees bereid. Traditioneel zijn het er twaalf, waaronder de bortsch (bietensoep) met pierogi, niet mag ontbreken. De pierogi is gevuld is met paddenstoelen, of er wordt nog een paddenstoelensoep geserveerd.  Gebakken karper heeft traditioneel ook een plaats op de Kersttafel. Zuurkool met erwten en paddenstoelen is ook een grote klassieker. Als dessert worden er maanzaadnoedels en allerhande gebak opgediend.   
 
 Het is arm hier… de zoete wijn is op, de wijn glazen ook… een reisgenoot met een zoon in de horeca begrijpt de problemen ..   
er blijft heel veel over.. 



We besluiten niet naar de nachtmis te gaan, hoe jammer ook . Maar dié drukte durven we niet te riskeren. Gister zagen we heel veel Polen in de rij staan om te biechten . Daar durven we niet tussen te zitten…. Bovendien gaat het zeker 2 uur duren. 
Er gaan ook niet veel mensen mee naar de mis, na de uitgebreide maaltijd die begon met een stukje hostie.