maandag 22 oktober 2018

Wat een eind..

Na Hengelo gister ging alles wonderwel goed... files.als we er net voorbij waren... auto over de kop bij Wildeshausen, waar we net koffie dronken.... een geschaarde vrachtwagen na Bremen... geeft niet..wij waren voorbij. 
Om half 4 bij Hamburg... hadden we niet iets gelezen over een nieuw concertgebouw? Internet biedt uitkomst....

De Elbphilharmonie is een concertzaal in de Duitse stad Hamburg. De Elbphilharmonie ligt aan de rechteroever van de Elbe in het stadsdeel HafenCity in het stadsdistrict Hamburg-Mitte. Het orkest in residentie is het NDR Elbphilharmonie Orchester, het ensemble in residentie het EnsembleResonans

 

Inhoud


Bewerken

De financiering zorgde jarenlang voor politieke en publieke commotie. Bij de eerste plannen van de bouw als publiek-private samenwerking rond de eeuwwisseling werd uitgegaan van een bijdrage van de stad Hamburg van 77 miljoen euro. In 2007 werd een afwerking in 2010 op 241 miljoen euro geraamd, waarvan Hamburg 114 miljoen zou dragen. Er volgden nog meerdere bedragen en termijnen. Eind 2014 voorzag men een opening in 2017 en een kostprijs van 789 miljoen euro, waarvan 575 miljoen voor de belastingbetaler. 


Maar..het is het waard..zo mooi.... jammer dat je naar de havens aan de overkant moet om het goed te zien









.





Geen scootmobieltje.. pech. Niet even de stad in.. de rondrijbus vinden we te duur, bovendien..geen tijd. Het wordt al donker. 
Bij de kerk, die we graag gezien hadden kunnen we nergens een parkeerplaats vinden.. jammer

De Sankt Nikolaikirche (Sint Nicolaaskerk) was een grote kerk in het centrum van Hamburg, in de Altstadt. Door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is het kerkgebouwveranderd in een ruïne. De 147 meter hoge Nikolaiturm, ooit voor korte tijd het hoogste bouwwerk van de wereld, staat nog wel overeind. De ruïne behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. 




Martin crost even deze nieuwe stad door, met nog steeds lidtekens van de oorlog, toen deze hele stad verwoest werd. Toch nog maar eens terug... kan op de verlanglijst... 
Het wordt dus toch laat..maar op tijd bij de boot. Te laat om nog even benzine te halen, het is al donker, even zoeken ook.. 

Maar om kwart over 8 rijden we er op..