donderdag 11 oktober 2018

Wat een mooie najaarsdag.... en..de buurman gaat verbouwen

De buurman heeft het aangekondigd..briefje in de lift, lift beschermd, mondeling toegelicht...  maar het wordt een herrie vandaag... verbouwing.....
Het is stralend weer... 10 jaar geleden waren bij een expositie van het werk van Lucebert, in het stedelijk museum in Schiedam.  Tijd om weer eens naar Schiedam te gaan. Kost niks met de museum jaarkaart en de vrij reizendag van de ns. 

We werden liefhebbers van Cobra... nu is er een tentoonstelling van Corneille in Schiedam.. veel van zijn werk vinden we erg mooi, het feit dat hij aan het eind van z'n leven nogal commercieel werd vinden we geen van twee een punt... niet alleen maakte hij schitterende dingen , hij was ook beter in geld verdienen dan wij.... geen schande toch? Het begint goed..omleiding naar het station.. we gaan met de auto..sparen daardoor de batterij..
De gemeente Eindhoven heeft een goede omleiding gemaakt. ..we zien heel Eindhoven en zoeken naar de parkeerplek die we op het oog hebben.. bijna 3 kwartier later...
En geluk..we hadden niet van te voren een trein uitgezocht en hebben dus geen last van de treinvertraging... het fototoestel vergeten..wel de extra batterij nog in de tas gedaan.. het belooft wat dus... 

In Schiedam is de lift buiten gebruik.. Ik wil al opgeven..doorrijden naar den Haag en het gemeente museum? Maar dat is niks voor Martin.. die wil het  scootmobieltje    de trap afsjouwen. Gelukkig is er een aardige allochtone jongen die niks zegt en komt helpen.. 

De rest gaat goed.. het stuk gewandeld dat we heel lang geleden zeer regelmatig liepen van de trein naar de ouders van Martin... af en toe herkennen we nog iets. De straat van het museum ziet er beter uit dan 10 jaar geleden..de sekswinkels zijn verdwenen.. 
Martin's  oude kapper zit er nog maar er werkt nu een artistieke man die z'n winkel barbershop noemt... er zitten geen gereformeerde jongetjes meer te wachten... 

De tentoonstelling is prachtig, vrolijk en onder de indruk worden we ervan... de plaatjes zijn dus van internet... 


Van zaterdag 22 september 2018 t/m zondag 3 februari 2019

Zeventig jaar na de oprichting van CoBrA eert het Stedelijk Museum Schiedam één van de prominente oprichters van deze beweging: Corneille (1922 - 2010). Deze grote overzichtstentoonstelling laat Corneilles werk zien vanaf de jaren veertig. Dat presenteren we samen met zijn inspiratiebronnen: schilderijen van internationale kunstenaars als Klee en Miró, Afrikaanse maskers en landschappen die hij tijdens zijn reizen zag.


Zeventig jaar na de oprichting van CoBrA eren we één van de prominente oprichters van deze internationale kunstgroep: Corneille Guillaume Beverloo, bekend onder alleen zijn voornaam. Deze grote overzichtstentoonstelling laat het kleurrijke werk zien waarmee Corneille (1922 – 2010) internationale erkenning kreeg, samen met zijn inspiratiebronnen. 

Afrika

Behalve schilderijen, grafiek en tekeningen van Corneille hangt er werk van kunstenaars die hij bewonderde. Ook is er aandacht voor etnografica: beelden en maskers die hem zijn hele leven inspireren. Bij zijn overlijden laat Corneille vier ateliers vol Afrikaanse maskers na, een continent vol inspiratie. En dan hangen er nog natuurfoto’s van zijn verre reizen naar Afrika, Mexico, Brazilië en Cuba.


We lopen na al het moois nog even over de singel, en bedenken dat je ook met de telefoon foto's kunt maken.. 

In een overvolle trein rijden we weer terug naar Eindhoven. Voor de deur staat een grote container puin... er is hard gewerkt beneden ons. En wij hadden een prachtige dag!