donderdag 13 juni 2019

 Het was weer zoeken welke lijn we moeten hebben. Er vertrekt in Tracemunde van alles .. Stena Line,tt line.... en onze finnlines. 
We staan  natuurlijk in de verkeerde rij..bij de vrachtwagens... met veel mede zich vergissende campers  komen we toch op de goede plek! En die 2 lage auto's ook... Eindelijk maar eens onthouden... of zeggen we dat elk jaar? 
Direct aan het ontbijt...het is heel stil.... 
we hebben een tijd geleden geboekt, en zijn nu voor €115,48    aan de overkant..met een grote buitenhut, ontbijt en een warme maaltijd voor we eraf rijden.




Het blijft een lange reis op de boot... eten, douchen,lezen.. . Niet internetten natuurlijk...te duur... Wel Zweedse tv,,, . Iemand uit de politiek neemt afscheid.. maar wie en waarom?  Vandaag hebben we er nog geen zin in..!  
We gaan niet naar buiten..te nat en te koud. We varen Denemarken voorbij zonder het te zien... 
  
Op de boot is niet veel te beleven... of toch... we Zien  verschillende gezelige echtparen: pokeren...dat doe je zo... 
Dobbelsteentjes in een beker , ermee schudden. Omkiepen.. beker even stil houden  magische moment  van steentjes op de tafel, de steentjes de kans geven nog even anders te gaan liggen en dan... .nou ja..wat dan? 
De steentjes bestuderen. En dat in een lijstje opschrijven. SPANNEND MOET DAT ZIJN, OOK AL KIJKEN ZE VERVEELD.... 

of dat stel dat met z'n 4en op vakantie is... voor de gezelligheid.... maar dat valt nú al tegen . De  ene Zij heeft het hoogste woord. De andere zij ergert zich dood., ook aan haar man, die zo  aardig tegen dat mens doet. De man van Zij1 heeft die verhalen al vaker gehoord en kijkt geeuwend weg. 
Gelukkig zit er nog een vers stel achter....  Hij vindt het ook wel een aardige vrouw en gaat haantjes gedrag vertonen. Gaat mee praten... de Zij van die man neemt de benen en beent demonstratief weg.... 
wordt een topvakantie. 






Het is mistig en fris, op onze foto's geen blauwe lucht, zoals veel jaren hiervoor...  maar net voor we Zweden zien gaat eindelijk de zon schijnen. 
Het schiet op... we zien de brug.... 
Hoe vaak zijn we niet  over de brug gereden..de eerste keer 19 jaar geleden.. we werkten nog en hadden schoolvakanties.en fanatiek als altijd reden we op vrijdag weg, kampeerden in het Duitse Zeven en waren snel Denemarken door. Een lange bootreis kostte te veel tijd...en was in het hoogseizoen te duur... in die tijd gingen we 5-6 x per jaar op en neer... 

De brug zou geopend worden.. als ik me niet vergis zouden de Deense kroonprins 
en kroonprinses  Victoria van Zweden elkaar halverwege ontmoeten.. en omdat ze vast  geen risico wilden nemen , gingen we er vanuit dat de brug klaar zou zijn en wij een dagje eerder er vast wel over zouden mogen. 
De Øresund Brug is de langste gecombineerde weg-en spoorbrug van Europa. Ze verbindt twee grote stedelijke gebieden: Kopenhagen, de Deense hoofdstad, en de grote Zweedse stad Malmö. De brug verbindt het wegen-en spoorwegennet van Scandinavië met die van Midden-en West-Europa. Een datakabel maakt ook gebruik van de brug voor alle internetgebruikers in Finland.    
1 juli 2000 werd de brug geopend   






Nou.. mooi niet..Geeft niet, dachten we.. we omzeilen de stopborden wel....
Het rond resultaat was dat we terecht kwamen op het vliegveld. 
Streng werden toegesproken en moesten wachten...   

Één troost.. die koningskinderen wachten alweer 19 jaar tot ze hun gedroomde baan krijgen.... de vaders nemen de tijd... 

Goed.. vandaag niet er overheen maar onderdoor.. 


The Bridge,, de bekende tv serie.. 

Op de brug wordt een doormidden gezaagd lijk gevonden. Omdat het precies op de grens ligt, moeten de rechercheteams van het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö nauw samenwerken. 

En er is geen politieactie bezig zo te zien...  
het is een lange saaie reis..dus een lang blog..je moet toch wat.... 


We zien de hoge flat in Malmö opdagen.. we moeten naar de auto... 
En dan vlug door naar Ingrid en Jan Willem. Daar slapen we vannacht.   Er is heel wat bij te kletsen, dus wordt het vast laat!






De stad Malmö is al van veraf te herkennen aan dit iconische gebouw aan de rand van de stad: de 190 meter hoge Turning Torso.  Malmö, de hoofdstad van Skånes, geldt als de poort naar Zweden. Het slanke bouwwerk dat symbool staat voor de metamorfose die Malmö onderging van oud provincieplaatsje tot grote stad, is de Turning Torso. Van welke kant je de stad ook nadert, overal zie je dit icoon van veraf al staan.. De in 2005 voltooide ‘Turning Torso’ is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De toren werd gebouwd na de enorme ontwikkeling die de buurt aan de Västra Hamnen in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.