vrijdag 21 juni 2019

Glad midsommar!

De rest komt morgen.., nu even geen tijd... het is immers feest hier in Zweden
Midsommar 2019

De dag begint vroeg.. om 12 uur feliciteren we kleindocher Sanne.. 23 vandaag... het is bijna donker om 12 uur.. 
maar in de verte gloeit nog licht..ver voor iedereen wakker wordt schijnt hier de zon alweer..het is de langste dag...gister een dag vol regen en onweer trouwens! Dat zijn de donkere wolken dus 

Ze was hier al toen ze 3 weken was.De wasautomaat die we toen kochten doet het nog steeds! 

Maar vandaag is hetvooral midssommar.. niemand in Zweden werkt. Gister stond het, in de systeem bolaget ( de staats drankwinkels) vol.hele families drommen samen ..eerst naar de midsommarstång, waar iedereen meedanst .nou ja..bijna iedereen. En dan naar huis.. eten,eten en zorgen dat de pas aangeschafte flessen leegraken.  Deze nacht gebeuren de meeste ongelukken in Zweden .. we zijn dan ook op tijd thuis. 
Op de camping zijn we uitgenodigd om mee te feesten ...kunnen we lopend naar huis. Wees gerust..het zijn Nederlanders. We zullen ook niet om de boom huppelen 


De stang is versierd met berken takken en 7 verschilende soorten veldbloemen. En niet alleen hier , op het platteland ook in de grote steden ! 

Het is prachtig weer..harde wind..dat wel.het gaat bijna fout met het omhoogzetten van de stäng.. 
nou ja...er is ervaring . Ze vieren hier de verjaardag van Johannes de Doper..en die werd wel ruim 2000 jaar geleden geboren.. 
Dus ervaring genoeg met dit feest. 
 Al weet geen Zweed wat ze vieren! Ze vieren de langste dag, op de vrijdag die het dichts bij de 21 juni ligt. De zaterdag erop is het stil op straat! En maandag naar de flessencontaier die beleeft een topdag! 

Er zijn veel dansers dit jaar. Veel met een bloemenkransje in het haar . 




Eerst worden er nog snoepjes in het publiek gegooid. Godisregn...snoepjes regen... Feest voor de kinderen..Na een uurtje, na de koffie,  gaat iedereen op huis aan. Wij ook dadelijk naar de camping dus.. 
glad midsommar! 




I juni firar vi midsommar och dansar runt en majstång.
Vi samlar sju sorters blommor och tvingar oss att sitta ute, även om det skulle regna.
Så vad är midsommar och varför är det en så stor högtid?  

Det är nog få som känner till att Midsommar egentligen är en kristen högtid från början. Enligt Kristen tro inträffar Johannes döparens födelsedag den 24 juni och det är den officiella förklaringen till varför vi firar midsommar.
Nuförtiden firar de flesta att sommaren är här och det har blivit en folklig tradition runt om i landet. En del hävdar att midsommarafton är årets längsta dag och att det är därför som vi firar midsommar, men det är en sanning med modifikation.