zondag 7 april 2019

Hele dag in de trein..maar de dag erop lekker in de zon met Sanne en Sefa

Nubia - Land van de zwarte farao's in het Drents Museum 

Op 16 december 2018 opent de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubia - Land van de Zwarte Farao's in het Drents Museum. We kennen allemaal de farao's van Egypte. Wat minder bekend is, is dat koningen en farao's wiens macht overeenkwam met die van de Egyptenaren in het zuiden van Egypte leefden, langs de Nijl in wat nu Soedan is. Met deze tentoonstelling presenteert het Drents Museum het mysterie van het oude Nubia en introduceert het publiek de schatten van de Nubiërs. Meer dan driehonderd exposities zullen naar Assen reizen vanuit de Nubische collectie van het Museum voor Schone Kunsten in Boston. 

Fascinerend Nubia
De tentoonstelling Nubia - Land van de Zwarte Farao's zal een onderzoek presenteren van het fascinerende Nubia van 2400 voor Christus tot rond 350 na Chr. De tentoonstellingen, in bruikleen van de Nubische collectie van het Museum voor Schone Kunsten in Boston, zullen een indruk geven van de rijke cultuur van dit deel van Afrika. Tussen 1907 en 1928 waren onderzoekers van het museum in Boston betrokken bij de opgravingen van de vondsten. Daarom heeft dit museum nu een van de grootste Nubische collecties. De exposities zijn nog maar zelden in Europa getoond.   

Black Pharaohs
De tentoonstelling richt zich op de periode van 750 tot 664 voor Christus. Het was in deze periode dat de Nubiërs Egypte veroverden en de Nubische zwarte farao's heersten over het Egyptische rijk. De geschiedenis van Nubia is nauw verbonden met die van de Egyptische farao's. Absolute meesterwerken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqa uit 664 voor Christus en prachtige gouden juwelen uit andere Nubische piramides, waaronder die van de Nubische koninginnen van Kings Piankhy en Shebitka.




We waren een dagje in Assen...

Nou ja.. het is toch een hele reis.. bus station, trein naar Utrecht en dan via Zwolle helemaal naar  Assen.... 




met een croissantje en een kopje soep

Tegen half 2 uur zijn we in het museum...

Zo spannend om oog in oog te staan met wat mensen soms al  4000 jaar geleden maakten... wat ze geloofden, . wat ze mooi vonden..



Weer lekker naar huis, 
Vandaag mooi weer..Sanne heeft een goed plan.... 
tja... welke dag was nou eigenlijk leuker?