donderdag 25 april 2019

6 juni 1944

Als je in Bayeux bent, kun je niet om de 6e juni 1944 heen..de invasie in Normandië. 
Omdat het overal in Frankrijk slecjt weer is, kunnen we net zo goed hier blijven. 
Uitslapen dus, dan naar een grote Intermarché.. eens kijken wat ze hebben... goede groente! En karnemelk yoghurt ..je hebt zo een kar vol. 
Dan naar de kust..een klein speeldoosmuseum




Het is erg wisselend weer..zon, maar ook flinke buien ..
Als we bij een mooi haventje onze boterhammen eten, waait de rollator bijna de zee in.... overal zie je mensen hun paraplu achterna rennen. 





Dan naar de grote oorlogsbegraafplaats... Amerikaans.. 
het zijn altijd indrukwekkende monumenten... al die jonge jongens... 
om in de stemming te blijven storten de weergoden een hoop water naar beneden. 




Colleville-sur-mer

OMAHA BEACH

Als er één plek is waar de invasie had kunnen mislukken dan is dat wel op het strand van Omaha Beach, in Colleville-sur-Mer. De Amerikaanse troepen leden hier op D-Day zware verliezen, vandaar de trieste bijnaam Bloody Omaha (bloederig Omaha). Op het strand van Omaha Beach, om precies te zijn in Saint-Laurent-sur-Mer, staat het beeld Les Braves (de dapperen).

Sinds 156 is hier de Amerikaanse militaire begraafplaats van Colleville te vinden, midden in een gebied dat de Fransen aan de Verenigde Staten hebben toegewezen. Er liggen 9387 grafstenen in lange, strakke rijen op een onberispelijk gazon... De emotie is groot, bijna tastbaar.


Op de avond van D-Day, op 6 juni 1944 hadden de geallieerden op alle vijf de invasiestranden een steunpunt ingericht. Het Duitse militaire gezag was verrast en de operatie was tot nu toe succesvol, maar er was nog een lange weg te gaan. Het geallieerde doel was nu het samenvoegen van de bruggenhoofden tot een gesloten front en het aanvoeren van versterkingen, voordat de Duitsers zich konden herstellen.





We rijden nog een eindje langs de kust, en zoeken op tijd een camping, om de heerlijke champignons klaar te maken. 
De zon is weer gaan schijnen. En dat het 11 graden is lossen we op met het kacheltje  in de auto!