zondag 7 april 2019

Dat was lang geleden....

Vrijdag 4april

Deze zomer 21 jaar geleden waren we in Helmond druk bezig met de professionalisering van het peuterwerk. 
Bijna overal werden de leidsters al betaald, maar eindelijk, na veel strijd, was ook Helmond zover. 
Leidsters die al jaren vrijwilligerswerk deden gingen weer  enthousiast naar school om het vereiste diploma te halen,  we konden denken aan allochtone leidsters.
We stelden onze zomervakantie uit, want pas begin juli mochten we sollicitatiegesprekken voeren... 
Het lukte.. een aantal vrijwiligers gingen schooljaar 1998 aan het werk, nog maar een paar uurtjes, maar het begin was gemaakt..
Super gemotiveerd ging iedereen aan de slag.over overwerk werd nIet gesproken.

De meeste leidsters waren vrijwilligers uit de doelgroep. Voor veel van hen een eerste stap , mét een volwaardig diploma de arbeidsmarkt op. Veel kleine banen in het begin, want we wilden zoveel mogelijk mensen en kans geven. Heel weinig zijn afgehaakt. En dat vroeg heel wat doorzettingsvermogen!
Het is en was ook een belangrijk vak: jonge kinderen bijstaan in hun ontwikkeling. Dat betekent veel van ze houden, ze dat vooral ook laten voelen. Ze voldoende zelfvertrouwen geven, en vertrouwen in  hun eigen vaardigheden. Veiligheid bieden die hen uitdaagt... 
De ervaring die de eerste leidsters zelf hadden, die ook moesten soms leren in zichzelf te geloven hebben  daar veel aan bijgedragen. Van huis uit hadden de meesten dat ook niet meegekregen... 
Het module hygiëne was voor deze vrouwen een lachertje... deze ervaren huismoeders waren er beter in dan ik.. de psychologie module confronteerden hen met zichzelf.. 
een mooie tijd, voor ons allemaal..

Het is wel zakelijker geworden.. als ouwe vrouw zal ik daar maar niet te veel vraagtekens bij zetten..... gelukkig is er nog steeds passie voor het vak.
De uitgewoonde noodlokaaltjes zijn verdwenen, iedereen zit in een fantastisch brede school gebouw. . 


En er wordt samengewerkt:

Wijkhuis De Fonkel, een gezellig ontmoetingspunt midden in de Binnenstad van Helmond! Ons wijkhuis is modern en toch 'huiselijk' ingericht en biedt volop mogelijkheden voor allerlei activiteiten. Steeds meer bewoners van de binnenstad weten ons te vinden om - vaak in groepsverband – leuk bezig te zijn; van bloemschikken en quilten tot koersballen en darten, vrijwel alles is mogelijk. Veel mensen lopen ook gewoon even binnen voor een kopje koffie en een praatje.

Maatschappelijke organisaties

Ook maatschappelijke organisaties gebruiken onze accommodatie voor hun vergaderingen, activiteiten en bijeenkomsten. Wij werken nauw samen met BBS De Vuurvogel, Spring Kinderopvang, LEV groep, Stichting Zelfhulpverbindt, Stichting Door en Voor, KBO Bernadette, Reumavereniging en CV De u. 

Tja. Vooral die Rampetamers.. die zijn van na mijn tijd!




Vanavond  reünie van de eerste betaalde  leidsters van het peuterwerk....wat leuk, om zoveel mensen weer te zien en herinneringen op te halen.Wel 28 mensen ... Dat kon je wel horen... enthousiast over de beginfase, . gelukkig ook nu nog, in de peutergroep. Het is echt  geprofessionaliseerd...iedereen weet waarover  ze praat. Want ja,  het is nog steeds een vrouwenwereldje. 

In d tekst die de organisatie naar buiten brengt staat lang niet alles.. lekker spelen, je veilig en gewaardeerd voelen, zelfvertrouwen krijgen..maar met zulke juffen komt dat wel goed


“Is je kind twee of drie jaar? Dan is het van harte welkom op één van onze locaties voor peuteraanbod. Hier kan je kindje een aantal keer per week gedurende een paar uur spelen met leeftijdsgenootjes onder deskundige begeleiding van onze medewerkers. Je kind leert bij ons belangrijke vaardigheden die de overgang naar de basisschool gemakkelijker maken.

Peuteraanbod

Door spel ontdekt je peuter steeds meer de wereld om zich heen. Spelen is dan ook niet alleen ontzettend leuk,maar met de juiste begeleiding nog zo veel meer. Ons peuteraanbod is hierop ingericht. Zo leert je kind spelenderwijs allemaal belangrijke vaardigheden. Ook aan de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek wordt aandacht besteed.

Voor- en Vroegschoolse EducatieVVE is een verzamelnaam voor landelijk erkende methodes die jonge kinderen spelenderwijs stimuleren in hun ontwikkeling. VVE werkt net als Spring Actief met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld en het dagritme van kinderen. Kinderen worden hierdoor in hun brede ontwikkeling gestimuleerd. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, maar denk ook aan vaardigheden als: op je beurt wachten, delen, kleuren herkennen en tellen.   



U

En die korte vakantie? Kwam goed..
Martin ging met de zwangere Mirjam met de bijna 2 jarige Selma naar Zweden... ze bouwden daar een klein logeerhuisje voor de kleinkinderen..Selma,Sanne en  Pepijn hebben daar heel wat zomers doorgebracht. En natuurlijk ook Nils, doe toen  nog geboren moest worden..en wie weet straks onze kleine Sefa. ..