zaterdag 22 november 2014

Zweedse les

Wij waren aan de beurt. De jaarlijkse "Zweedse les". Niet dat we les krijgen. Dat is al weer lang geleden.
18 jaar geleden, toen we ons huisje in Värmland gekocht hadden begonnen we met het leren van de taal.
Met een grote groep. Er de groep werd snel kleiner.
De 2 meisjes die verliefd waren op Spanjaren in het algemeen. Zij wilden Spaans leren, maar dat kon alleen maar op dinsdag,. Nou ja.. Dan maar Zweeds.. De Spaanse jongens vonden dat niks, dus die meiden vielen af. De ander die een kind in Zweden had viel af omdat het gezin naar Nederland terug verhuisden. Of in de droombaan bleek Zweeds toch niet echt noodzakelijk. Iedereen spreekt daar immers Engels. De verkering van een cursist met een Zweedse ging uit. Op internet leek het zo aardig. Het werd uiteindelijk een Thaise. Die sprak geen Zweeds maar was wel goed in de huishouding. Iemand ging promoveren en had geen tijd meer, of die ene met de bevroren verwarming.. Zweden was toch te koud in de winter .

De lessen stopten , maar er bleef een groep over. Al jaren zien we elkaar 1x per jaar.
Ook die groep werd kleiner. Corrie en Willem verhuisden naar hun kinderen die uiteindelijk niet naar Zweden maar naar Amerika gingen, Rietje is dit jaar verhuisd naar Jämtland. De rest is trouw.. Wel andere vakantiebestemming, geen zin of mogelijkheid meer om zo lang op reis te gaan. Maar we komen omdat iedereen toch nog iets met Zweden heeft. Of met elkaar..
Kletsen, koffie, iets anders, eten.... Wim en Johan zorgen voor een puzzel die met Zweden te maken heeft: over de geografie, cultuur.. Spieken mag, overleg en sabotage ook.. We hebben het goed, het is reuze gezellig. Het werd laat... Volgend jaar bij Marijke!






































Location:Eindhoven.