zondag 9 november 2014

Feest in Berlin

Terwijl Martin naar muziek luistert in het Concertgebouw, is er herdenking in Berlijn. Voor mij een mooie dag om wat te ruimen terwijl radio en tv aanstaan.
Het is zo indrukwekkend wat daar gebeurt. Maar vooral ook wat daar 25 jaar geleden gebeurde.. En de jaren waarin de muur stond. De dienstplicht van Martin werd verlengd.De angst voor een nieuwe oorlog voelden we allemaal. Die spanning voelden we ook toen we voor het eerst naar het ijzeren gordijn keken, ergens in de Harz, hoe beangstigend het was . Maar ook het blije gevoel toen de muur viel van komt terug. De koude oorlog leek voorbij. En nu de goede herinnering aan Berlijn, die fantastische stad vol geschiedenis . Daarna konden we naar Tsjechië Slowakije, Roemenië, Rusland... Jammer dat we niet zelf de foto,s konden maken.. Bij zulke gebeurtenissen zou het fantastisch zijn er echt bij te zijn. . Maar vooral.. De wens dat er geen muren tussen mensen worden opgetrokken.
Er zijn helaas momenten dat we we daar bang voor zijn.







Gister hadden we ook een mooie dag. In het gouverneurshuis in Heusden gaf Ralph een erg leuk concertje op de viola da gamba. Modern, oud.. En steeds een mooi en boeiend verhaal erbij, over de periode waarin dit stuk geschreven werd, de componist.. Aardige jongen , op veel levensterreinen begaafd... Ruim uurtje,,. Gelukkig waren er geen zangers en geen orgel.. Kopje koffie vooraf, glaasje wijn toe... Zo vind zelfs ik muziek leuk. Martin denkt er anders over, maar gister vonden we het allebei echt de moeite waard.
Heusden is trouwens ook wel eeg leuk om even rond te dwalen.















Geknipt uit een site
"Ralph Rousseau Meulenbroeks* speelde op 8-jarige leeftijd piano en (bas-)gitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.

In 1996 schakelde hij over op de viola da gamba. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het zevensnarige instrument. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Eind 2008 tekende Ralph een platencontract bij Challenge Records en bracht onder hun beheer ‘Chansons d’amour’ uit. De reacties op deze CD waren zeer lovend en de cd werd bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs 2009.

Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.

Minstens evenveel besproken worden Ralph’s losse presentatie en opvallende verschijning. Al zijn concertprogramma’s worden door hem zelf aan elkaar gepraat waardoor hij zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer weet te creëren. Hij laat niemand onberoerd!

Hij speelde de solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest en het Krakau Philharmonisch Orkest en werkte met dirigenten als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenazy en Ivan Fisher. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.

Ralph is verder een gevorderd t’ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger. Hij leeft samen met zijn vrouw Josée in Utrecht."





















Location:Elzentlaan,Eindhoven,Nederland