dinsdag 11 september 2018

Hink, stap,sprong... nee..wij schieten ook niet erg op zo

).



Echternach staat bekend om zijn benedictijnse abdij, die gesticht werd door de Heilige Willibrord (698) en waar gedurende de Middeleeuwen prachtige manuscripten werden gemaakt. Maar het stadje is vooral wereldberoemd vanwege zijn springprocessie.

Ieder jaar, op de dinsdag na Pinksteren, komen duizenden bedevaartgangers en toeschouwers bijeen voor dit uniek cultureel fenomeen, ter ere van de Heilige Willibrord. Het uitzonderlijke aan deze processie is dat de bede het gebruik van het lichaam veroorlooft, door op een polka ritme wisselend op de linker- en rechtervoet te springen.

Jaarlijks doen zo'n 12.000 tot 14.000 pelgrims, waaronder 8.000 tot 9.000 dansers mee met de optocht, die vanuit het centrum van de stad naar de crypte in de St-Willibrord basiliek gaat.

Het abdijmuseum, het informatie- en documentatiecentrum en het steenmuseum presenteren de bijzonderheden van de basiliek, de abdij, het scriptorium en de eeuwenoude processie.



Het moet erg leuk zijn... en dat is het..vanuit een zijingang verlaten we de camping en staan op de brug...
Het is 11 uur, want er komt maar geen tempo in deze extra weken.. eerst koffie natuurlijk.... 
maar om kwart over 11 zijn we in de basiliek... aardig gebouw... mooie ramen en een vrolijke maria. Haar kind lijkt een meisje? Was Jezus transgender? Ach..als ze elkaar maar lief vonden... 
leuk filmpje over de springprocessie. Dan wordt het zware( gouden?) beeld van de oude Willibrord meegesjouwd door de stad. Het is wel een vrolijke boel,al hebben we wel heel erge meelij met de 2 jonge verkoopsters die de hele dag het deuntje moeten aanhoren.. 
het stimuleert hun werklust niet..geen relikwie wordt verkocht. De ansichtkaarten blijven ook gewoon staan. 



Willibrordus in elk geval niet..stoere man hoor...laat zich graag rondsjouwen 
Op het VVV horen we dat het stadje maar klein is..een oud klooster, nog een kerk, wat winkelstraatjes... 



En gezellig..er is net een bus ouwetje uit Nederland losgelaten... stiekem luisteren we hun stoere verhalen over slimme, uitmuntende en zorgzame kinderen aan.. 
Zullen wij eens opscheppen over de onze?  Zouden onze dochters en schoonzonen wel willen... 

Het is te mooi weer om lang in de stad te zijn..
Nog even kijken en de rest van de middag op de camping..daar valt tenslotte ook genoeg te beleven..
Zo komen een paar aardige Duitsers vragen waar we onze No Nugget gekocht hebben..ze kunnen hem op internet niet vinden... klopt..er is er maar één van.
Verder vermaken we ons met die Engelse Engeltjes... 
ze klieren alles bij elkaar..zouden wij ook doen met zulke vervelende ouders, die alleen No..no... kunnen schreeuwen.