zaterdag 3 september 2016

Het weer past zich aan

Het is grauw en grijs als we opstaan. 
Muggenweer....Ons Zweedse apparaatje hebben we het hele jaar niet hoeven gebruiken . En nu we hem nodig hebben begeeft hij het... 
Gelukkig komt de zon nog een beetje door en gaan we, na de koffie, op pad. We waren op een mooi    plekje.. Via de langste spoorbrug uit de Baltische Staten De oude houten brug is door de Duitsers verbrand . We gaan niet ver vandaag , naar Šiauliai 
We komen een Lidl tegen! Dus daar boodschappen doen. Knap zoals dit concern zich aanpast aan de gewoontes van een land.   Gister moest Martin bij het betalen z'n pasje laten zijn bij het betalen van 4 pilsjes( komen weer mee..het is geen pilsweer vandaag) ik mag van de kassajuffrouw gerust een fles wijn kopen! 

We willen eten bij de heuvel van de Kruisen.. Een herinnering aan de Litouwers die gedeporteerd zijn naar Siberië, tijdens de opstand tegen de tsaren. Maar het groeide, er kwamen tijdens de wereldoorlogen, later ook voor een overleden famielielid, of "gewoon" om geluk en welspoed te vragen.  Opgeruimd door de Russen in 1961.  Zij vonden het te gek worden.. Maar de bevolking begon gewoon opnieuw. . Eigenlijk vreselijk. Zowel die vele kruisen, als het opruimen ervan. Als we er heen lopen hebben nog heel wat mensen een kruisje bij zich. Sommigen met een groot kruis en in nette kleren, de meesten zijn toch toerist.   Bij de ingang zijn er kruisen in alle grote en maten  voor een voordelig prijsje te koop... Voor € 1,- kun je al terecht. Niet veel, voor een leven vol welzijn en geluk. Wij moeten het zelf regelen..

Het weer heeft zich aangepast, het is druilerig geworden, zelfs een beetje regen. Geen gezellige plek om ons Lidl broodje te eten. Op een mooie  camperplaats mogen we staan, maar vanavond is er een groot feest. Daar hebben we geen zin in . We kiezen voor een klein campinkje, met een moestuin waar we frambozen mogen plukken.
Uit wikipedia over Kryžiú kalnasi 
Exacte gegevens ontbreken, maar men neemt over het algemeen aan dat de eerste kruisen geplaatst werden op de voormalige Jurgaičiaiof Domantai-verdedigingsheuvel, na de Novemberopstand (1830-1831). Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruisen geplaatst, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen. Dit werd en wordt vandaag de dag nog steeds gedaan door katholiekepelgrims. Het precieze aantal kruisen op de heuvel is onbekend, maar het wordt geschat op 50.000, hoewel een bezoeker van de heuvel al snel uit zou gaan van meer dan een miljoen."