donderdag 1 september 2016

En weer en andere stad

Vandaag staat Kaunas op het programma. We willen niet alles, maar vooral het nationaal museum.

Maar eerst koffie. Voor het zover is zitten we toch weer in een kerk. Er wordt getrouwd in Kaunas 
en zij zijn de enige niet .. Trouwpartijen rijden af en aan... Naar de ene kerk, naar het raadhuis.. We laten ze maar.. De basiliek was wel leuk..die is normaal  gesloten. Maar even open voor het partijtje . Bruiden hebben allemaal rode rozen .En  de trouwjuffrouwen rode jurken. Ze vinden zichzelf echt supermooi..
Net als overal wordt er ook aan de basiliek gewerkt. Over 5 jaar herken je de stad niet meer!  
. Het is , met alleen maar keitjes, een moeilijk begaanbaar  stadje.. Niet alleen Martins voeten, het scootmobiletje, maar ook m,n rug vinden het zo langzamerhand genoeg.. 
Maar we kwamen vooral voor het nationaal museum. Een eind buiten de stad, dus voor de 2e keer zoeken naar een parkeerplek.In ons gidsje lazen we over de voor ons onbekende componist-schilder  Ciurlionis. Gister van internet al wat foto,s gezocht. Maar in het echt zoveel mooier...

         

         
     
We luisteren naar de muziek, die een mevrouw ons laat horen( we zijn trouwens met en ander echtpaar de enige bezoekers)  en kopen uiteraard een cd. 
We eten nog iets en rijden nog een eindje. En komen op een rustig , prachtig plekje uit. Het einde van de reis komt in zicht! 
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911)
Sonate van de Zee: Finale (1908)
Sonate van de Zon: Scherzo (1907)
Schepping van de Wereld X (1906-1907)
De koningen uit de cyclus Sprookjes(1909)

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (in het Pools: Mikołaj Konstanty Czurlanis, Varėna, 10 september 1875 – Pustelnik, 28 maart 1911 volgens de tijdrekening van het tsaristische Rusland en 22 september 1875 – 10 april 1911 volgens onze tijdrekening) was een Litouwskunstschilder en componist.

De Litouwers beschouwen hem als hun grootste componist, hoewel hij de herrijzenis van Litouwen als onafhankelijke staat (op 16 februari 1918) niet heeft meegemaakt. In Čiurlionis’ tijd was Litouwen een deel van het tsaristische Rusland.

Čiurlionis schreef tijdens zijn korte leven ca. 300 muziekstukken en maakte ongeveer evenveel schilderijen. De planetoïde 2420 Čiurlionis is naar hem vernoemd. Ook een berg in de Pamir en een rotsformatie in Franz Josef Land in het Zuidpoolgebied dragen zijn naam.