zondag 14 december 2014

Wintermarknad

Het heeft gevroren vannacht. De sneeuw die zou vallen is uiggebleven. Maar het is mooi buiten.























Op naar Sjögränd. Martin moet nog stemmen, we zijn vroeg tijd om vrijblijvend bij te kletsen met oude bekenden.
In de krant stond een stukje. Er is veel handwerk te koop. De ecologische bakker, kaas, honing, sapjes. De kerstman heeft 10 jaar geleden Zweeds geleerd in Eindhoven.voor de organisatoren een vermoeiende dag, met heel veel bezoekers. Veel mensen hebben goede zaken gedaan. In de loop van de week zullen we er af en toe nog een fotootje van bijzetten .

De foto is vorig jaar door Henny eind november gemaakt.
Geen ramp, maar met sneeuw zou het nog leuker gewest zijn. Scheelt nu wel veel nattigheid binnen...






































Ett stort antal utställare erbjuder ett mångfaldigt utbud av konst och andra produkter som t.ex. konsthantverk, juldekorationer och närproducerade matprodukter till försäljning. Inomhus kan be-sökarna slå sig ner vid fika-
bordet på nedre våningen och njuta av hembakad äppeltårta och den vackra utsikten över Rådasjön.














Utomhus kan man värma händerna vid eldarna i trädgården. Ute i ateljén finns det flera utställare och där kan man också köpa oilebollen - en bakelse som holländarna traditionsenligt äter på nyårsafton. Vid riktiga vinterförhållanden kan besökarna ta sig en tur med häst och släde - om snön uteblir kör man istället med häst och vagn. För barnen finns det djur man kan klappa och de kan också se fram emot ett spännande möte med Sjögränds egen tomte.
Vintermarknaden kommer även att bjuda besökarna på njutbar livemusik.




























































Levande julkrubba
Ett nytt unikt inslag under årets vintermarknad är att man kommer att ha en ”levande” julkrubba med minihästar, fjällko och kalv, får, en åsna och livs levande människor som agerar Josef och Maria. Jesusbarnet kom-mer däremot av naturliga skäl att gestaltas av en docka.











Att få tag i en åsna skulle visa sig vara en svår (jul)nöt att knäcka, men efter att Trees van Alphen gått ut med en efterlysning i Värmlands-radion löste det sig till slut. Bland flera svar på efterlys-ningen fastnade man för den fyråriga åsnan Nicolai i Väse som säkerligen kommer att väcka stor uppmärksamhet under vintermarknaden.
Text: Donald Brokvist

– Vi fick faktiskt två svar, ett från Väse och ett från Östmark där Väse var först, säger Trees van Alphen, en av arrangörerna bakom vintermarknaden.
Så nu är det klart att åsnan Nicolai i Väse ska vara i Uddeholm 14 december där han ska medverka i julkrubbemiljön tillsammans med en fjällko, en kalv, en minihäst och två får samt två personer som gestaltar Josef och Maria.
Det kommer även att vara lite större hästar på plats, till släden som ska bidra till att lyfta framför allt barnens upplevelse av besöket. Målet med vintermarknaden är ju att bjuda på olika upplevelser i en herrgårdsmiljö, något som blev uppskattat under fjolårspremiären.
Årets vintermarknad bjuder på konst, konsthantverk och värmländska naturprodukter samt musik genom dels julsånger framförda av Edebäckskören och via en cemballo inne i herrgården.

Det snabbt blev gemytligt trångt på Sjögränds herrgård när Henny Kortenoeven igår öppnade dörrarna till sitt konstnärshem och bjöd in till vintermarknad.
– Jag hade ingen aning om att det skulle komma så mycket folk!

Det snabbt blev gemytligt trångt på Sjögränds herrgård när Henny Kortenoeven igår öppnade dörrarna till sitt konstnärshem och bjöd in till vintermarknad.
– Jag hade ingen aning om att det skulle komma så mycket folk!



Location:Sjögränd Uddeholm