vrijdag 12 december 2014

Overal sneeuw, behalve hier

12 december
Het Luciafeest (Zweeds: Lucia, Luciadagen) is een typisch Zweeds lichtfeest dat op 13 december, de naamdag van Sint Lucia, wordt gevierd. De traditie is ontstaan in de middeleeuwen en heeft zich in de 20e eeuw van Västergötland naar de rest van Zweden en naburige landen verspreid.

In Zweden markeert het Luciafeest nu het begin van de kerstperiode. De traditie heeft elementen van het voorchristelijke midwinterlichtfestival overgenomen. In vroegere tijden kwam de dertiende december overeen met de midwinternacht. Door kalenderwijzigingen in de loop van de eeuwen is het moment van de kortste dag op de kalender verschoven, hoewel het feest op 13 december bleef staan.

De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten.




Het is noodweer in Zuid Zweden. IJsel, sneeuw, storm
Hier is vannacht het kleine beetje sneeuw weggevroren. Het is de hele dag grauw. Maar genoeg te doen: het huis opruimen.
We hebben Nederlandse radio, de Nederlandse tv heeft geen zin. Martin is er lang mee bezig. Wordt geen tv kijken oudejaarsavond. Gelukkig doet de Zweedse tv het wel. Dus we zien hoe we ons huis kunnen omtoveren tot en kersthuis. Ach.. Kan ook.
"Het beste van Nederland" heet het gratis programma voor het buitenland. Dan kiest een of andere vast duurbetaalde kracht uit wat we leuk vinden. Maar wel een tijdje later. Maar er zijn uitzonderingen.. De begrafenis van de Belgische oud koningin is direct. Boffen wij even.... Komt ervan als je overdag de tv aan hebt. Wel mooie muziek, We hebben het gauw gezien en het eerste bezoek kondigt zich aan.
Het is half 3 we moeten nog een hoop boodschappen doen voor het weer donker wordt . Om 4 uur zijn we terug van de Lidl. We kunnen voorlopig vooruit.











Ook het plaatselijke weekblad even inkijken. Och..het is morgen Lucia.... Dat is waar ook. Is er vandaag soms een Luciatåg? Dat is ook zo..
We zijn net op tijd weer terug in Hagfors. Wel 50 kinderen doen mee. De tienerjongens die 10 jaar nog wel meeliepen doen het niet meer...en de kerk zit ook niet meer afgeladen vol. De Hagfors Lucia kreeg 10 jaar geleden nog een kruisje. Dat is nu een hartje.. Tja..zelfs in Zweden veranderen er zaken.

Fre 12/12 kl 18.00 Kröning av Hagfors Lucia


















Sigrid Elmblad

Sankta Lucia, ljusklara hägring,
sprid i vår vinternatt glans av din fägring.
Drömmar med vingesus under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Kom i din vita skrud, huld med din maning.
Skänk oss, du julens brud, julfröjders aning.
Drömmar med vingesus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Trollsejd och mörkermakt ljust du betvingar,
signade lågors vakt skydd åt oss bringar.
Drömmar med vingesus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Stjärnor som leda oss, vägen att finna,
bli dina klara bloss, fagra prästinna.
Drömmar med vingesus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.


Så mörk är natten i midvintertid,
men se då nalkas Lucia.
Hon kommer den goda med ljuset hit,
hon kommer med hälsning om julefrid,
hon kommer med ljus i sin krona.

I mörka natten i midvintertid,
vi hälsar dig väna Lucia.
Välkommen du goda med ljuset hit,
välkommen med hälsning om julefrid,
välkommen med ljus i din krona.


Location:Hagfors,Zweden