vrijdag 11 oktober 2013

Boekarest


Het is nog donker en koud als we hier om half 8 vertrekken. Maar om kwart over 10 schijnt de zon in Boekarest.
Veel schrijf ik er vandaag niet over. Maar het was een voor ons emotionele dag. Natuurlijk wisten we van het communistisch regiem, van de dictatuur van ..uit Wikipedia:
Naam Nicolae Ceaușescu
Geboren 26 januari 1918
Overleden 25 december 1989
Land Roemenië
Partij Roemeense Communistische Partij
Religie Geen (Atheïsme) (voorheen Roemeens Orthodox)
Functies
1965-1989 Partijleider van de Roemeense Communistische Partij
1967-1989 Voorzitter van de Staatsraad
1974-1989 President Roemenië
Nicolae Ceaușescu (Scornicești, 26 januari 1918 – Târgoviște, 25 december 1989) was een Roemeense communistische politicus. Hij was secretaris-generaal van de Roemeense Communistische Partij van 1965 tot 1989, en was zo de tweede en laatste communistische leider van het land. Hij was ook het staatshoofd van het land van 1967 tot 1989.
Zijn heerschappij in het eerste decennium werd gekenmerkt door een open beleid naar West-Europa en de Verenigde Staten, waardoor het afweek van de andere staten van het Warschaupact tijdens de Koude Oorlog. Hij hield een trend aan die voor het eerst werd gevestigd door zijn voorganger, Gheorghe Gheorghiu-Dej, die tactvol de Sovjet-Unie had overgehaald haar troepen terug te trekken uit Roemenië in 1958.
Het tweede decennium van Ceaușescu werd gekenmerkt door een alsmaar brutaler en repressiever regime-volgens sommigen het meest strenge stalinistische regime in het Sovjet-blok. Het werd ook gekenmerkt door een alomtegenwoordige persoonsverheerlijking, nationalisme en een verslechtering van de buitenlandse relaties met de westerse machten maar ook met de Sovjet-Unie. De regering van Ceaușescu werd omvergeworpen in de Roemeense Revolutie, en hij en zijn vrouw werden geëxecuteerd na een op de televisie uitgezonden (door middel van verovering van de communistische tv-zender) en haastig georganiseerd twee uur durend showproces in een klaslokaal dat een rechtbank moest voorstellen. Na de veroordeling zijn ze naar buiten gesleurd en daar ter plekke geëxecuteerd.
E , onze gids vertelt zijn eigen verhaal.. Eerst de feiten, maar ok de honger die het land van 1965-1990 had, al het geld ging naar de bouw van wat het paleis van Ceausescu moest worden, dat foeilelijk gebouw, waarvoor grote gedeelte van de stad moesten verdwijnen.
Het blijkt dat hij in die december dagen van 1989 erbij was als 18 jarige student.. Dan leer je anders kijken.
We zagen vandaag mooie dingen, natuurlijk... Maar een getuige van dit indrukwekkende moment uit de recente geschiedenis verandert je kijk op het leven.

















Location:Predeal,Roemenië