We zijn al maanden van plan naar de tentoonstelling in het Drents Museum in Assen te gaan.
Lange tijd was de schilderkunst het ondergeschoven kindje in het westelijke deel van de kunstwereld. Kunstenaars raakten de afgelopen decennia meer en meer gefascineerd door het digitale, waar schilderen ouderwets tegen afstak. Tegelijkertijd bracht de digitale cultuur ook een ander besef met zich mee; dat een beeld op zichzelf ongelooflijk veelzeggend kan zijn. In andere delen van de kunstwereld is de schilderkunst echter altijd belangrijk gebleven. In Zuid-Amerika, Azië en Afrika was en is schilderen een levendige, krachtige en invloedrijke kunstvorm, dankzij haar toegankelijkheid en de lange, sterke traditie waar ze uit voort komt.
De afgelopen jaren zorgde dit nieuwe bewustzijn voor een sterke impuls voor schilders over de hele wereld. De normen zijn verschoven en de urgentie van schilderkunst is, ook in het Westen, hoger dan ooit. Voor de nieuwe generatie schilders zijn digitale beelden een gegeven, ze zijn ermee opgegroeid. Toch kiezen ze ervoor om te schilderen, juist omdat schilderen hen een ongekende, rijke verscheidenheid aan artistieke uitdrukkingen en invloeden biedt. Schilders van nu mengen virtuositeit met complexe verwijzingen naar (kunst)geschiedenis, hedendaagse beeldcultuur, engagement en diverse culturen. Het maakt hun werk een perfecte afspiegeling van de turbulente wereld waarin we leven – alleen rijker, uitdagender en verleidelijker.
De afgelopen jaren zorgde dit nieuwe bewustzijn voor een sterke impuls voor schilders over de hele wereld. De normen zijn verschoven en de urgentie van schilderkunst is, ook in het Westen, hoger dan ooit. Voor de nieuwe generatie schilders zijn digitale beelden een gegeven, ze zijn ermee opgegroeid. Toch kiezen ze ervoor om te schilderen, juist omdat schilderen hen een ongekende, rijke verscheidenheid aan artistieke uitdrukkingen en invloeden biedt.
Schilders van nu mengen virtuositeit met complexe verwijzingen naar (kunst)geschiedenis, hedendaagse beeldcultuur, engagement en diverse culturen. Het maakt hun werk een perfecte afspiegeling van de turbulente wereld waarin we leven – alleen rijker, uitdagender en verleidelijker.
Het is dan ook tijd voor een nieuwe, ambitieuze schilderijententoonstelling. Brave New World laat werk zien van zestien schilders die op een nieuwe manier naar de schilderkunst, en naar de wereld, kijken. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus van de hand van curator Hans den Hartog Jager, waarin hij het werk van de deelnemende kunstenaars bekijkt tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de schilderkunst in de afgelopen dertig jaar.
Brave New World geeft een diepgaande blik op de hedendaagse schilderkunst en legt uit hoe deze zich verhoudt tot de samenleving en de actualiteit.
Moe gekeken kunnen we boven nog even genieten van het uitzicht en drinken buiten in het museum restaurant een lekker kopje koffie