zondag 8 maart 2020

Uit de krant

Vakantievilla's schieten als paddenstoelen uit de grond: "Stop de verstening van Texel" 

7 maart 2020, 08.42 uur · Aangepast 7 maart 2020, 17.32 uur · Door Redactie


TEXEL - Op Texel worden steeds meer kampeerplekken en kleine zomerhuisjes vervangen door luxe vakantievilla's. Het is een doorn in het oog van Gerbrand Poster, oprichter van de partij Texel 2010. Samen met andere Texelaars wil hij de verstening stoppen: "Die luxe villa's passen helemaal niet bij het eiland. Steeds meer campingplaatsen verdwijnen. Texel wordt volgebouwd met grote bungalows en zo verliest het eiland zijn eigen karakter!"  

Als Gerbrand Poster over Villapark De Koog loopt, windt hij zich behoorlijk op: "Hier is gewoon een stad bij de Koog gebouwd. En die villa's passen helemaal niet bij Texel."

De villa's zijn groot en luxe, met zwembad en sauna. Ze zijn gebouwd op de plek waar tientallen jaren camping Om de Noord plaats bood aan tenten en caravans. De Krim, het grootste bedrijf in de toeristenbranche op Texel, kocht de camping een paar jaar geleden en vormde het om tot villapark.

Het hele jaar door

"Een ander bezwaar van dit soort villa's is dat ze het hele jaar door verhuurd worden", zegt Poster. "Vroeger liep het seizoen in september af omdat het te koud werd in een tentje. Nu komen de toeristen het hele jaar door en is er nooit meer rust."