zondag 8 maart 2020

Regen,storm..dus een museum... ons laatste dagje Texel

De tentoonstellingen bij Kaap Skil gaan over het leven met, bij en op de zee. Onderwatervondsten van duikers, de grootste maritieme maquette ter wereld, jutterij, scheepvaart, Texel in de VOC-tijd. Een ontdekkingstocht langs de maritieme geschiedenis van Texel.     


We hebben vast gezocht op internet is het hetzelfde als het kleine museum in de Waal?
In zeker  opzicht:   wel wat ouwe interieurs oude ambachten  .
Maar dan houdt de vergelijking wel op. 
Hier zijn kosten noch moeiten  bespaard. Er is een flinke subsidiepot aan te  pas gekomen. 
Lift , voorzieningen voor kinder-en invalide wagens, een prachtige wc. snufjes, knopjes, mooi...  



Het geeft een mooi beeld van de gouden eeuw, waar in van uit Texel de wereld zeeën werden bevaren , een maquette met veel verhalen . ... 
Dat vonden we het meest interessante deel. 






. Pronkstuk van het museum is een 18×4 meter grote maquette van de ‘Reede van Texel’. Deze maquette laat tot in detail het indrukwekkende schouwspel van de honderden schepen voor de kust van Texel zien.

Bezoekers kunnen met speciale kijkers zelf inzoomen op deze taferelen, waarbij ze spannende animaties te zien krijgen. Op de 20 meter lange wand achter de maquette worden geanimeerde taferelen uit schilderen uit de 17e eeuw getoond, die een kijkje geven in het dag- en nachtritme van het leven op zee.




Daarnaast wordt de geschiedenis aan de hand van een aantal hoofdpersonen uit de 17e eeuw tot leven gewekt door verhalen en collectiestukken. Op de eerste verdieping is een onderzoekslaboratorium ingericht waar bezoekers verloren gegane schatten kunnen bewonderen afkomstig van scheepswrakken voor de kust van Texel.




Wonderkamers en vitrines 

Negen wonderkamers tonen aan de hand van een personage uit de 17e eeuw de geschiedenis door een ruimtelijke installatie of een collectiestuk. Op de eerste verdieping is een onderzoekslaboratorium ingericht. Glazen vitrines, ingericht op archeologisch thema, tonen objecten uit de 17e en 18e eeuw. Clusters van vitrines vormen eilanden met een thema. Zo is er het eiland ‘handelswaar’, of het eiland ‘geschut’ waar een groot kanon de kern van het cluster vormt. Een groot deel van de vitrines staan op wielen, daarmee wordt het mogelijk de vaste collectie te herstructureren.







 



Een mooie besteding voor dit laatste dagje op Texel . Het was echt een heerlijke week.   Mooi weer, storm..alles wat je op een eiland wenst