dinsdag 3 maart 2020

Het is stralend weer als we opstaan . Ook de weersvoorspelling is gunstig...einde van de dag  komt de regen.En zover is het nog lang niet.. jammer dat we geen fiets hebben, dat zou mooi zijn. Het is gelukkig nog niet druk, zelfs de hoofdweg is nog rustig. . We gaan de eerste de beste plek links af,  daar kunnen we naar het strand . Er wordt druk gewerkt, strandtenten worden weer opgezet. 
Het zand is al te droog om erin te lopen.  Nou ja..beter dan die regen van gister! 

We rijden door naar de Slufter, en zien tot onze verrassing dat we met ons nieuwe scootmobieltje naar boven kunnen. Dat is nog eens geluk hebben... en hij doet het ook nog, zonder hulp van Martin.. als het verharde pad eindigt houdt het ook voor ons op. Vorige week met de storm stond dit gebied, tot grote tevredenheid van de natuurliefhebbers onder water. 


 

Op Texel, tussen de Muy en de Eierlandse Duinen ligt de Slufter, het bekendste natuurgebied van het eiland. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het bijzondere is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. Als het stormt uit het noordwesten loopt het gebied onder water. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen. In de zomer is de vlakte paars van het bloeiende lamsoor. Het grootste deel van de Slufter is afgesloten. Daar broeden eidereenden en veldleeuweriken. Het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk en gedeeltelijk ook voor rolstoelen bereikbaar.







Het wordt toch te koud..de wind is fris... achter glas drinken we een kopje koffie. Dat is aangenaam toeven. 
  
 De vuurtoren van De Cocksdorp dateert uit 1864 en staat ongeveer 3 km ten noorden van het dorp. Hij reikt tot een hoogte van 45 meter boven zeeniveau . 

Op naar de Cocksdorp, naar de vuurtoren. Wat moet het hier in de zomer druk zijn.. nu is het nog heerlijk rustig, we kunnen overal parkeren.  



Het dorp hebben we gauw bekeken... dus op naar de Lidl in de Koog om de dagelijkse boodschapjes te doen....
We zijn de hele dag in de weer. Heerlijk..