dinsdag 15 augustus 2017

Onze ervaring van zondag


Berättarladan är Värmlands största lada, ombyggd till teaterscen. Den ligger intill sjön Fryken och Rottneros park strax söder om Sunne



Het is alweer dinsdag, als ik je onze ervaring wil laten delen van de geweldige theatervoorstelling in Rottneros 
We hadden de kaartjes al in juni besteld .. volgend jaar nog vroeger, want de beste plekjes waren al uitverkocht. We zaten wel goed hoor..maar we hebben daar tegenwoordig onze lievelings plaatsen..rij 6  stoel 11 en 12...  Maar ja...nog  25 500 mensen wilden ook dit jaar het totaaltheater meemaken.
Volgend jaar deel drie uit het mooie boek van Selma Lagerlöf. We hadden het nooit gelezen als dit theaterstuk er  niet was. Nu maar hopen dat ze het niet voor het tweede jaar gaan spelen. Want 2 jaar verder..zo ver gaan we niet meer.. het lezen van deel drie van het boek stellen we wel uit tot volgend    jaar. 
Dus: We doen ons best.. en er is  steeds geen reden aan te nemen dat we hier niet nog jaren kunnen zijn.
Eerst het boek gelezen, want ons Zweeds is echt niet voldoende om alles te volgen. Daarbij een verhaal van meer dan  100 jaar geleden... Andere taal, hoewel de menselijke emoties  nog niet erg veranderd zijn. 
Verliefd worden als je jong bent, doorgroeien en soms weer van elkaar verwijderd raken. En toch weer het geluk vinden..  

We waren op tijd.. eten in Västra Ämstervik  vonden we te duur. Op de golfbaan hadden we voor 70 skr een goede maaltijd. . Er werd druk gebruik gemaakt van die baan.... sommigen vinden dat erg leuk...we kennen ook zo'n enthousiasteling.  Deze baan ligt wel mooi! 
En als je denkt dat je veel tijd hebt, ben je toch laat. Met moeite vinden we nog een parkeerplekje.  




Buiten zijn de toneelspelers al bezig,  ook de hoofdrolspelers. In Zweden ben je niet snel belangrijker dan een ander.
Muziek, acrobatiek, dans, toneelspel...en alles in volmaakt evenwicht. 
Na bijna 2 uur is het 50 minuten pauze, sommige mensen kopen een broodje binnen, anderen hebben een lichte maaltijd besteld die op de tafels klaar staat, de meesten halen hun picknickmandje en een kleedje uit de auto

Wij doen het nog makkelijker..de soep en broodjes staan klaar in het campertje...
Dan nog een uur genieten en op weg naar huis. 

Midden op de weg staat een auto stil, Martin manoeuvreert er voorzichtig langs en terwijl ik het raampje open Doe om te kijken of de mensen hulp nodig hebben( want de de hele terugweg van 60 km kwamen we maar 8 auto's tegen) ziet Martin een knots van een eland lopen.... daar stonden  ze dus  naar te kijken. En even terug rijden zat er niet in..aan allebei de kanten kwamen juist nu auto's langs. PECH DUS..VOOR MIJ!

Om 9 uur zijn we thuis... voeten op de bank.. rust!