woensdag 22 juli 2015

Wat een land...

In het Zweedse Helsingborg weten ze wel raad met de Syriërs die de oorlog in hun land zijn ontvlucht. De vluchtelingen werken in restaurants, winkels, sommige zijn omgeschoold tot dokter, anderen werken in de buurt als boer, op het Zweedse platteland. "Het is eigenlijk een win-win-situatie", zegt Anna Mortenlind, integratiemedewerker bij de gemeente Helsingborg.

Mortenlind wijst op de vergrijzing die de provinciestad in het zuiden van Zweden over zo'n tien jaar hard zal treffen. Nu al kampt de regio met een leegloop van het platteland. Jonge Zweden trekken naar Stockholm.

De vluchtelingen - veel jonge Syrische mannen die geld verdienen voor hun familie - vangen die gaten in de arbeidsmarkt op. "We doen er alles aan om ze hier zo snel mogelijk te laten integreren", zegt Mortenlind.



Overigens heeft de Zweedse ruimhartigheid ook een keerzijde. Veel vluchtelingen klitten samen waardoor ze de taal niet snel leren, de voorsteden van Stockholm waar veel buitenlanders wonen zijn regelmatig het toneel van rellen en de asielaanvragen beginnen zich op te stapelen. De onzekerheid duurt langer dan voorheen.

Toch is Zweden niet van plan het beleid te wijzigen. "We voelen het als onze morele plicht. Deze mensen hebben vaak een helse tocht ondernomen om hier te komen. Ze betalen soms tienduizenden euro's aan mensensmokkelaars", zegt de Zweedse migratiedeskundige Lisa Pelling, verbonden aan de denktank Arena Idé. "Bovendien wordt er goed nagedacht over hoe we de vluchtelingen het beste kunnen helpen en gebruiken. Er wordt nog voordat ze zich permanent in Zweden vestigen bekeken welke openstaande vacatures zij het beste kunnen vervullen."

Nee.. Aman is geen Syriër. Hij wil juist Zweed worden.. Hij woont in een dorp 25 km verder op, maar komt elke dag hierheen, met de bus. 
De eigenaar van ons vakantiepark spreekt alleen maar Zweeds met hem.. Een bewuste keus..  De andere mensen om hem heen ook..Soms wel een beetje moeizaam.. Maar ach.. Als je jong bent leer je snel. De lessen Zweeds helpen daarbij..
Hij doet hier allerlei hand- en spandiensten.. Een boodschap, af ertoe wat schoonmaakwerkzaamheden, maar het liefst werkt hij buiten. Dat komt goed uit...hij zorgt er o.a.voor dat ons uitzicht op het meer weer helemaal open is. En tja.. dan  sneuvelt er ook wel eens een beschermde jenever bes...  Beschermde bomen? Zien we hem denken..het moet niet gekker worden. Hij zegt niks, laat de andere boom wel staan. Kijkt nog eens vragend..goed zo..of heb ik je verkeerd begrepen? Het resultaat mag er zijn..ons uitzicht... Super..

We zijn trots op " ons" land...ruimte zat ..Ja..dat is zo,  maar het kost ook een hoop geld,Dat brengen de meeste Zweden graag op. Aman wilde liever geen Zweed worden..., had graag in z,n eigen land gebleven. Maar helaas..z,n leven liep anders..we hebben niet allemaal zoveel geluk..Hij is vriendelijk, vrolijk  en komt hier graag. Beter dan niks doen...  Maar daar over daar praat hij niet over.. Te moeilijk..en vast niet alleen maar een taalprobleem.....


 Verder is het al weer 4 jaar geleden dat in Noorwegen, niet zo heel ver van ons vandaan, een gestoorde man heel veel jonge mensen neer schoot..Breivik.. . Hij heeft er geen spijt van.Maar wel is er heel veel verdriet, in gezinnen, bij bekenden en familie. in Noorwegen wonen niet zo heel veel mensen..de schok dat dat híėr kon gebeuren..
 Maar Noorwegen wil zich niet laten klein krijgen. Deze week is er. Na 4 jaar ,  weer een kamp van de jonge socialisten, het eerste na 4 jaar...en natuurlijk op radio en tv veel herdenkingen..indrukwekkend zoals dat volk ermee omgaat.
Een hoop meer redenen dus  dat we hier zo graag komen.. Behalve dan  de schone lucht, de rust en ons uitzicht.. Dat krijgen we  er gewoon bij kado.