woensdag 27 mei 2015

Op bezoek

Als je vrienden hebt die je maar zelden ziet, wijkt alles... We zijn in Zuid Zweden, in Skåne. De taal lijkt hier meer op Deens dan Zweeds. Mensen verstaan ons wel, wij hen moeilijk. Onze vrienden spreken Nederlands, maar na 16 jaar is hier de gezinstaal toch overgegaan in het Zweeds. Het oudste kind spreekt,leest en schrijft nog Nederlands, de middelste spreekt het, maar leest en schrijft het niet meer, de jongste die hier geboren is begrijpt nog Nederlands, maar gebruikt de Zweedse grammatica. We hebben de ontwikkeling kunnen volgen en hebben  door dit gezin veel van de Zweedse samenleving leren kennen. En bovendien zijn het echte vrienden geworden.
We hebben een mooi plekje voor 3 nachten in de tuin
Gaan mee naar een typisch Zweedse buurtfeest avond 

 En nog even de omgeving in. Eigenlijk hebben we pas ontdekt hoe mooi dit stukje Zweden is nu onze vrienden hier wonen..de eerste avond 3 roedels herten( geen fototoestel) van zo,n 40,50 beesten gezien.een ooievaarsnest, mooie bloemen, kortom.. Een geslaagde paar dagen. Morgen naar huis



En wat een rust op de wegen. We hebben het goed gehad in de vakantie, maarZweden  is toch  voor ons de plek waar we tot rust komen..