vrijdag 6 februari 2015

Nationale feestdag







Als je van Scandinavië houdt, hou je meestal ook van Lapland.
De Noorse fjorden zijn prachtig, de meren van Finland en Zweden zijn ook niet te versmaden. En de eindeloze bossen, de kusten.. Maar nu gaat het over het stuk land wat wel erg ver is. Lapland.. Daar waar de Samen wonen, de tienduizenden rendieren leven. Waar weinig bomen zijn, de toendra,s uitgestrekt.





Als we in Björnbyn zijn we op de helft. Jokkmokk, op de poolcirkel ligt 2500 km hier vandaan. En dan begint het pas... Het stuk Europa waar we niet zo vaak komen, maar waar we zo van houden. Vandaag is het daar nationale feestdag. De vlag hangt uit. Op verschillende plekken komen mensen bij elkaar.Ook de samen die in de grote steden werken Het is feest... Er ligt een massa sneeuw, in de lange donkere nachten was dit jaar vaak het Noorderlicht te zien, maar het ergste donker is voorbij..in heel Lapland komt de zon weer boven de horizon . Op naar de dagen waarop de zon niet meer ondergaat.
De informatie en foto,s.. De meeste van internet natuurlijk.

Samerna nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim.Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sameland. Den 6 februari är en flaggdag och i Sverige flaggar många kommuner i de samiska områdena med både den samiska och den svenska flaggan.












De Samen of Sami zijn een van oorsprong nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoont. Ze zijn ook bekend onder de naam Lappen, wat ze zelf als een belediging beschouwen.

Ze bezitten tegenwoordig in zowel Noorwegen, Zweden als Finland een eigen parlement, het Sameting, dat bij de nationale overheden van de staten waaronder Lapland ressorteert, inspraak heeft in zaken die de Samen en hun woongebied betreffen. De meeste Samen wonen in Noorwegen, zo'n 50.000. In Zweden zijn dat er ongeveer 20.000, in Finland 6.000 en in Rusland 2.000.

Volgens het Europees Bureau voor Minderheidstalen zijn er 70.000 tot 100.000 Samen, van wie minder dan 20.000 Samisch spreken. Er bestaat geen Samische standaardtaal. Het gesproken Samisch kent vele, sterk verschillende, varianten verdeeld over een aantal aparte talen. Het Samisch is verwant aan het Fins en Estisch en behoort tot de Finoegrische taalfamilie.

Een deel van de Samen leefde traditioneel als nomaden die rendierkudden volgden in hun jaarlijkse voedseltrek. De rendieren leverden de Samen melk, vlees en huiden. Bovendien deden ze dienst als trekdier voor de slede, het vervoermiddel bij uitstek in dit gebied. Andere Samen leefden traditioneel van de visserij, met name aan de Noorse kust. Ook de jacht was een belangrijke bezigheid.

De nomadische Samen woonden in tenten (lavvu) die gemakkelijk af te breken en te vervoeren waren. Alleen in de winter bleven de Samen en rendieren op één plaats. In plaats van in tenten leefden ze dan in lage koepelvormige hutten, die met aarde bedekt werden om ze tegen de strenge vrieskou te beschermen. Verder naar het zuiden bestond de traditionele behuizing uit vierkante houten hutten.






Vanaf de 17e eeuw is de levenswijze van de Samen sterk veranderd. Slechts een klein percentage voert nog een nomadisch bestaan, en dan doorgaans nog slechts een deel van het jaar. De meeste Samen hebben zich als visser, landbouwer of zelfstandige ondernemer gevestigd. Velen hebben ook hooggeschoolde banen. In de grotere Scandinavische steden. Het leven van de Samen verschilt dus tegenwoordig in weinig opzichten van dat van andere Scandinaviërs. Iedereen heeft een huis, de tent is folklore, of voor de aardigheid. Of om geld te verdienen aan de toeristen..
De traditionele kleurige kleding van de Samen wordt meer en meer tot de folklore gerekend, evenals de traditionele muziek van de Samen, de zogenaamde joink.
Gelukkig zijn er nog mensen die proberen de oude leefwijze en tradities in stand te houden, maar dan met hulp van sneeuwscooters en helicopters.















Een keer boodschappen doen op de Jokkmokk markt, in de week van de feestdag staat nog altijd op wensenlijst. Het is juist dit jaar prachtig zonnig weer..veel sneeuw en - 6 graden. Maar ook hier draagt lang niet iedereen meer de traditionele kleding. Een rendieren hardloopwedstrijd is toch gemakkelijker in de gewone, westerse kleding.

Välkommen till Jokkmokks 410:e marknad 5-7 februari 2015 med tema Mångfald.
Ta det lugnt på vägarna. Höga plogvallar gör det svårt för renar att komma av vägen

Wie weet komt het er nog een keer van... Je moet het alleen ver van te voren bestellen, en dat past nou eenmaal niet zo bij ons...





























Location:,Eindhoven,Nederland