dinsdag 17 februari 2015

Haring happen of fettisdagen

Vanmorgen om 10 uur is er helemaal niemand in de stad. In de winkels, bij het postkantoor wordt hier op halve kracht gewerkt. De schoonmakers pakken hun spullen in. Eindhoven slaapt nog.


























Nu, het is rond 2 uur, worden er weer bussen vol enthousiaste mensen naar het centrum vervoerd. Boeren kielen, jurken met wijde rokken, boeven, priesters, matrozen... Alles mag, behalve je gewone jack.l
Het drukst was het zaterdag toen de carnavalsoptocht hier vlak achter was.
















We hebben het bijna weer gehad voor dit jaar. Om 12 uur is het "feest"
afgelopen.
Geen gejoel meer tot diep in de nacht. Morgen geloof ik nog haring happen. Om weer nuchter te worden.. Dat is wel nodig.
















Dan begint de vasten... Tenminste.... Ook in Zweden sluiten ze een periode af voor de vasten begint.iedereen eet vandaag minstens 1 semlor. Het is "fettisdag"












"Vi älskar våra semlor. Redan i januari börjar caféerna och konditorierna sälja semlor, och på sociala medier pågår diskussionerna om årets snackis semmelwrappen för fullt.

Semlan, i dess klassiska form gjord på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker, fick sin utformning i början av 1900-talet. Semlan är starkt förknippad med just denna dag, fettisdagen, som tillsammans med fläsksöndag och blå måndag inledde en längre fasteperiod med katolskt ursprung"

Ook in Zweden begint morgen de vasten.. Even nog wat stevigs naar binnen werken... ...Bij gebrek aan haring (hebben ze niet nodig, ze hebben geen carnaval) eet "iedereen" semlor, deze dagen. Een soort Bossche bollen,. Met slagroom en amandelspijs. Maar een Zweed aan de "fika" houdt het daar echt niet bij...en die Zweedse vasten..... Dat is één van de weinige tradities die je niet meer tegenkomt. De Semlor wel....
Geen zorgen dus, Morgen liggen ze nog in de winkels.. Net als de pilsjes hier...






















"Fika. Een begrip in Zweden en ook steeds meer Nederlanders weten wat het is. Logisch, want ‘Een fika doen’ is leuk. En lekker. Wat is het dan precies? Kort gezegd staat het voor ‘bijkletsen met vrienden onder het genot van koffie en iets lekkers’. Alleen dan veel specialer. Het staat ook voor écht de tijd voor elkaar nemen, uitgebreid genieten van je drankje en zoetigheid en dat alles in een heerlijk ontspannen setting. Een soort mini-high tea. En de Zweden doen dagelijks een ‘fika’. Hmmm..!! Al jaloers?


























Fika is in Zweden een belangrijk onderdeel van de cultuur. Iedereen doet een fika, onafhankelijk van dag en tijdstip. Van jong tot oud, van student tot overheidsmedewerker. Traditioneel bestaat het uit koffie met iets zoets, vaak een kanelbullar of koekjes. Uiteraard kun je de koffie vervangen voor thee als je wilt, of de kanelbullar voor carrot cake, een muffin, of van alles wat. Als je het maar ontspannen en gezellig houdt."

Met dank weer aan internet en instagram..