zaterdag 31 augustus 2013

Van west naar zuid oost.


De eilandjes in het Kattegat..




Nu we eenmaal op een eilandje voor Göteborg zijn, willen we verder... Er gaan meer veerpontjes... Maar dat kost tijd. En we hebben ook nog vertraging omdat er een boot uitvalt door ambulance vervoer. We komen tot in , Hyppeln, het is echt een superklein eiland met wat huizen. Hele mooie, dat wel. Alle straatjes lopen dood op de scheren. Maar het is prachtig..het weer is heel wisselend, dus de ene keer zie je ergens ver weg een dorpje in de mist, dan weer licht het op in de zon. Dat was een goed besluit..... Pontje op, pontje af...
Hyppeln är cirka 1,5 kilometer lång, har cirka 150 fastboende och här finns en gästhamn samt en livsmedelsbutik. Hyppelns skola lades ned i början av 2000-talet. Hyppeln nämns första gången i skrifter från 1600-talet då ön ägdes av skärgårdsbonden Olof Hansson.








Terug wordt moeilijker..we waren zo slim geweest niet naar de afvaarten te kijken, dus moeten we 2 uur wachten voor we terug kunnen.
Het is 3 uur voor we weer in Göteborg zijn... Daar nog wat boodschapjes, en dan in één keer door... We willen morgen ook niet te laat in Huaröd zijn. Uiteindelijk vinden we een mooi plekje aan zee..in Zuid oost zweden dus.
En hoe waar was ook alweer het Kattegat en het Skagerrak? En waar heet het oostzee? Wil je het weten lees dan maar door..




Kattegat








Het Kattegat is de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken die deel uitmaakt van de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee. Deze verloopt via het Skagerrak, het Kattegat en de Sont, Grote Belt en Kleine Belt. Wikipedi
Het Skagerrak is een gedeelte van de Noordzee, dat wordt begrensd door Denemarken (Jutland) in het zuiden, Noorwegen in het noorden en Zweden (Bohuslän) in het oosten.
In het zuidoosten staat het Skagerrak in verbinding met het Kattegat, waarlangs de Sont en vervolgens de Oostzee kunnen worden bereikt. Bij de plaats waar Skagerrak en Kattegat elkaar ontmoeten (Grenen, tevens het noordelijkste punt van Denemarken) ligt de vissersplaats Skagen, waaraan de zee zijn naam ontleent.
De Oostzee of Baltische Zee is een randzee van de Atlantische Oceaan die ruwweg tussen Zweden, Finland, Polen, Duitsland, Denemarken en de Baltische staten ligt. In het noorden en oosten bevinden zich als uitlopers de Botnische Golf, de Finse Golf en de Golf van Riga.





Location:Solevistigen,Simrishamn,Zweden