dinsdag 27 augustus 2013

Info over de kvarn


Stjärnsfors Kvarn, Museum
I Stjärnsfors kan du besöka en intakt kvarn från 1940-talet, du kan se konstutställningar hela sommaren och det lilla bruksmuseet visar verksamheterna på platsen fram till nutid.

Stjärnsfors kvarn
Mitt i Hagfors kommun ligger det gamla bruksområde där grunden till Uddeholmsbolaget lades. År 1668 byggdes den första dammen i Stjärnsfors för att utnyttja vattenkraften i Uvån. Det var Johan Karlström från Älvsbacka som började järnhanteringen med två hammarsmedjor och en masugn.

Järnbruksrörelsen utvecklades till en storindustri av patronen Bengt Gustaf Geijer under 1700-talet och omfattade ett dussintal bruk i bygden. Stjärnsfors Bruk var centrum i Uddeholmsbolagets utveckling under drygt 200 år och när det moderna Hagfors Järnverk togs i bruk 1878 flyttades produktionen dit.

Efter järnbruksepoken byggdes här en fabrik för pappersmassa, en kolugn, ett kraftverk och ett impregneringsverk. Industriepoken var i stort sett slut i mitten på 1950-talet och idag finns endast några byggnader från massafabriken kvar, som kvarn, smedja, järnvägsstation och Uddeholms första kraftverk.

Spannmålsförsörjningen var en viktig del av infrastrukturen vid alla bruk och här har funnits kvarn innan järnbruket grundades. Den låg vid Uvån och var vattendriven fram till 1920 när den senaste kraftstationen byggdes.

Den nuvarande kvarnen var i drift 1940-1956 och blev restaurerad och återställd till ursprungligt skick 1996. Den är idag ett intressant kvarnmuseum över svunnen tid, med sin vackert åldrade inredning av trä. Souvenirbutik med inriktning på konst och hantverk från bruk och bygd finns i markplan, där också kaffeserveringen är belägen.

.