maandag 12 augustus 2013

De zweedse kranten

http://svenska.yle.fi/utrikeshttp://svenska.yle.fi/utrikes
Den holländske prinsen Friso är död. Prinsen fick en allvarlig hjärnskada då han på en skidresa i Alperna i februari ifjol hamnade under en snölavin.
Han var begravd under snömassorna i femton minuter och ådrog sig en allvarlig hjärnskada på grund av syrebrist.
Prins Friso har legat i koma på ett sjukhus i London, men flyttades för en månad sedan till sin mors, den tidigare drottningen Beatrix hem i Haag.
Friso är kung Willem-Alexanders bror och den tidigare drottningen Beatrix näst äldste son.
Prins Friso blev 44 år gammal.
Han efterlämnar sina hustru Mabel och döttrarna Luana och Zaria, födda 2005 och 2006.

SvD Nyheter
Nederländske prins Friso död

Den nederländske prinsen Johan Friso har avlidit. Friso har legat i koma sedan han begravdes av en lavin när han var ute och åkte skidor förra året. Han dog av skador han ådrog sig under olyckan, meddelar den nederländska regeringen.
Prins Johan Friso, 44, har legat i koma sedan han begravdes i en lavin förra året.
Nu har han dött.
"Prins Friso dog av komplikationer till följd av syrebrist under skidolyckan", meddelar det nederländska hovet.


aftonbladet

Johan Friso av Nederländerna tillsammans med sin hustru Mabel. Han har nu avlidit och blev 44 år.
Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Det har gått 18 månader sedan Johan Friso begravdes under lavinmassorna när han åkte off-pist i den österrikiska skidorten Lech.
Först efter en kvart kunde han grävas fram och föras till sjukhus. Han ådrog sig svåra hjärnskador och återfick aldrig medvetandet helt.
Sedan olyckan har han legat i koma.
I dag kom beskedet att prinsen dött.
"Dog av komplikationer"
"Hans majestät konungen meddelar med stor sorg att hans höghet prins Johan Friso dog i morse", skriver det nederländska hovet i ett uttalande, enligt AFP. "Prins Friso dog av komplikationer till följd av syrebrist under skidolyckan den 17 februari 2012", står det vidare.
Efter olyckan behandlades prinsen först på sjukhus i London, men i förra månaden förflyttades han till Haag, skriver TT-Reuters. Och det var i kungafamiljens slott Huis ten Bosch i staden som han dog i dag, enligt det nederländska hovet.
Johan Frisos bror Willem Alexander, 46, är i dag kung i Nederländerna. Han tog över efter sin mor, drottning Beatrix, när hon abdikerade på valborgsmässoafton i år efter 33 år på tronen.
Var på Victorias bröllop
Johan Friso gav 2004 upp sina rättigheter till den nederländska tronen då han gifte sig med människorättsaktivisten Mabel Wisse Smit.
Anledningen till beslutet var att regeringen inte gav sitt tillstånd till äktenskapet då det förekommit uppgifter om att Mabel haft någon slags relation med en man vid namn Klaas Bruinsma, även kallad "Gudfadern" över den holländska droghandeln.
Paret har döttrarna Luana, åtta, och Zaria, sju, tillsammans.
Svenska hovets informationschef Bertil Ternert säger att den svenska kungafamiljen brukar informeras om händelser likt denna omgående och att man skickar sina kondoleanser privat.
Både Johan Friso och hans hustru var med när kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig sommaren 2010.
– Det är mycket kontakter mellan länderna och monarkier. Man vet vilka man är och träffas regelbundet, säger Bertil Ternert.
Johan Friso blev 44 år gammal.
Sofia Roström Andersson



Location:Hagfors,Zweden