woensdag 10 november 2021

Museum weer

En weer miezert het... 
om half 10 zijn René en Netty bij ons . 

Als ze om 12 uur weg gaan aarzelen we... hier eten of toch maar weg..
We kiezen voor het laatste. Naar een boeren winkel... lekkere salades en mooi fruit. we
kopen een klein voorraadje..in elk geval voor de eerste 2 dagen.,.




Dan naar het Zeeuws museum in Middelburg. 



We hadden foto's van prachtige gobelins gezien. Die hangen in het Zeeuws museum... 
het was wel even zoeken voor we een parkeerplek hebben  . Het lukt


Ook in de miezerregen is Middelburg een prachtige stad. We dwalen wat rond, zijn niet 
zo heel lang in het museum.. we gaan gewoon een keer terug. 
Daarna bijna direct naar de gobelins.. 

“De Zeeuwse wandtapijten zijn zes wandtapijten die de Staten van Zeeland van 1593 tot 1604 lieten maken met daarop de zeeslagen rond Zeeland tijdens de Tachtigjarige Oorlogafgebeeld. De wandtapijten maken deel uit van de collectie van het Zeeuws Museum. Ze werden opgehangen in de Abdij van Middelburg waar de Staten vergaderden en tegenwoordig het museum gevestigd is.[1]

Canon van Zeeland, venster 18 Wandtapijten Staten van Zeeland, 1574

De Staten van Zeeland besloten in 1591 om een wandtapijt te laten maken van de Slag bij Bergen op Zoom (1574). Het tapijt van de Antwerps-Delftsetapijtwever François Spierincx naar ontwerp van Hendrick Vroom was in 1595 klaar en werd opgehangen op de eerste verdieping van het prinsenlogement in de Abdij van Middelburg. In 1595 werd besloten om een hele serie wandtapijten te laten maken, deze keer door het weversatelier De Maecht dat zich in Middelburg was komen vestigen (en sneller en goedkoper kon werken dan Spierincx). De afbeeldingen zijn naar ontwerpen van Hendrick Vroom, die de plekken van de zeeslagen bezocht en praatte met ooggetuigen zoals Joos de Moor en Pieter Reijgersbergh. De ontwerpen voor het atelier De Maecht werden op kartons overgebracht door Huybrecht Leyniers. De tapijten beelden verschillende wapenfeiten uit: de Slag bij Fort Rammekens door Jan de Maecht, de Slag bij Lillo door Jan de Maecht, de Inname van Veere door Hendrick de Maecht en het Beleg van Zierikzee (1575-1576) door Hendrick de Maecht. Het zesde tapijt is een 'wapentapijt' door Hendrick de Maecht (afgewerkt onder leiding van Hendricks weduwe Francijntje Obry in 1604) naar ontwerp van Karel van Mander. In het midden staan daarop Willem van Oranjeen het wapen van Zeeland, omgeven door de wapenschilden van de zes stemgerechtigde steden: MiddelburgGoesVlissingenZierikzeeTholen en Veere.

Tussen 1954 en 2004 werden de wandtapijten gerestaureerd door de 'Werkplaats tot Herstel van Antiek Textiel' (tegenwoordig ICAT Textielrestauratie).” 



Er is meer..nog even...

Vlak bij Michiel de Ruyer hangt dit tijdsbeeld.

Je krijgt toch wel ideeën over wegknippen, bij kleuren.... maar daar zijn we

 te netjes en te braaf voor... 




We hebben ons fatsoenlijk gedragen. Zijn weer net voor het donker thuis en bakken pannenkoeken... . 

Morgen geen bezoek, !