Den 6 juni utnämndes till Sveriges officiella nationaldag först år 1983, och blev helgdag 2005. Före 1983 var dagen känd som svenska flaggans dag, men har firats som inofficiell sedan 1916 – dessförinnan var den känd som Gustafsdagen.
Huvudskälet till firandet är just att den då 27-årige Gustav Vasa valdes till kung av Sverige den 6 juni 1523, varpå Kalmarunionen upplöstes och Sverige blev självständigt. Även 1809 och 1974 års regeringsformer, som båda skrevs under den 6 juni, anges som skäl att högtidlighålla dagen.
Ruim 10 jaar geleden werd de vrije 2e pinksterdag ingeruild voor een vrije dag op 6 juni. Er wordt grvierd dat Gustav Vasa ooit koning werd, later de constitutionele monarchie en de grondwet werden vastgelegd.
Nee..niet het grote feest dat de Noren vieren. Tradities moeten groeien. Het is zoeken. Sinds 4 jaar heeft ook de gemeente Hagfors zijn eigen viering.
. En natuurlijk waren we erbij...er zijn meer mensen op het pleintje voor het gemeentehuis dan we dachten. En niet alleen ouwetjes... de truc is natuurlijk om een groot koor te laten zingen, dan heb je gegarandeerd al mensen op je pleintje, de kultuurskola te laten optreden, die ouders en opa's en oma's zijn er dan ook. De kommunalrad ( een soort burgemeester) houdt een toespraak, na en uurtje wordt het festijn afgesloten met het samen zingen van het volkslied. Nou ja..... het koor moet hard werken....
Een mooi onderdeel vonden we de kleine ceremonie waarin vluchtelingen, die dit jaar hun status en verblijfsvergunning kregen, en woonachtig zijn in Hagfors welkom geheten werden met applaus en een aardig toespraakje. 31 nieuwe inwoners kreeg Hagfors er dit jaar bij.. Mensen, die zoals de komunalrad zei, recht hebben op huisvesting, week,scholing,deel nemen en aan de sociale gemeenschap en geluk, net als alle andere Zweden. Het applaus is hartelijk en gemeend.
De politie hoeft alleen in actie te komen als een oudere mevrouw last krijgt van de zon.
De vlag wappert een beetje, veel wind is er niet. Die vlag hangt er elke dag! !