Een kort blog. EEN MENS HEEFT GEEN TIJD, OP VAKANTIE..
ontbijt acher de kiezen en hup, de bus in... naar Trier dachten we..maar niet goed gelezen, eerst een rondrit door de vulkaan Eifel..morgen de rest
PEn nu is het dus morgen.. voor we weer op pad gaan onze belevenissen van gister. En goede voornemens: op de dag dat Marin 77 is geworden nemen we ons voor dat ale camper vakanties ongepland kunnen, maar als je iets anders doet is het goed van te voren iets te lezen: zo verblijven we hier niet tot maandag, niet tot woensdag, maar tot dinsdag.
Dus boeken we nog een nachtje in de buurt erbij.
De bustocht wordt aangeboden door het hotel..is niet alleen een retourtje Trier, maar ook een tocht in de vulkaaneifel. Met uitleg van de chauffeur... 10 uur zitten we in de bus, 5 uur zijn we "thuis".
We rijden eerst langs de maaren, de de temperatuur stijgt. In Trier is het diep.. meer dan 100 meter. Er is nog steeds miljoenen jaren lava te vinden.
Maren in de Eifel
DE MET WATER GEVULDE MAREN ZIJN HET HANDELSMERK VAN DE VULKAANEIFEL. MAAR WAT IS EEN MAAR EIGENLIJK?
Inhoud delen:
De aanduiding maar is afgeleid van het Latijnse "mare" (=meer) en geldt voor door waterdamp-uitbarstingen ontstane, trechtervormige vulkaansoorten, die door een explosie in het landschap werden "gebombardeerd" en vaak een komachtige vorm bezitten.
In de eerste fase van het ontstaan van een maar komt opstijgend magma terecht bij watergeleidende gesteentelagen, met een gigantische explosie tot gevolg. Het omringende gesteente wordt samen met het magma in kleinste deeltjes gescheurd en uit de explosietrechter geslingerd.
In de omgeving van de bron van de explosie ontstaat een holte, die overgaat in een explosieschacht. Doordat boven de ontstane holte het gesteente in elkaar zakt, wordt van de explosieschacht een ingestorte- of maartrechter. Nadat de vulkanische activiteiten tot rust waren gekomen, vulde de trechter zich vervolgens met water.
In totaal werden meer dan 70 maarvulkanen geteld, maar slechts nog tien maren zijn tegenwoordig gevuld met water, de overige zijn reeds uitgedroogd.
Rond half 12 richting Trier, de verlaten de eifel, rijden het moezeldal in, in Trier is het altijd 5 graden warmer.
Na nog een bustochtje door de stad worden we uitgelaten. we zijn met 12 mensen.. 5 Belgen.. maar wel 12 individuen... dus het is geen discussie..iedereen duikt het VVV in en haalt een kaartje. Er is harde wind, dat voelt koud, dus eerst een klein rondje, dan een grote kop warme koffie. Weer een rondje
We hebben nog tijd over, dus gaan we ook nog boodschapjes doen.. de vergeten spullen, ( shampoo enzo) kopen. En nog 4 overhemden.. aanbieding..trui..aanbieding...
we zijn netjes op tijd bij de bus, op tijd voor de zeer uitgebreide warme maaltijd, we zijn best moe van alle drukte. HET IS WEL SUPER GOED HIER,
Nu wordt er een route voor ons getekend door een meisje wat hier is opgegroeid... want het vulkaan museum is dicht.
Nog een kopje koffie, dan vertrekken we.
Het stukje over trier is van wikipedia
GESCHIEDENIS VAN TRIER
Geschiedenis van Trier Trier kent een enorm rijke geschiedenis die officieel teruggaat tot de Romeinse tijd. In het jaar 16 voor Christus vielen de Romeinen dit gebied binnen, het was tot dan in bezit van de Kelten. Augustus beval hier een stad te stichten en gaf de nederzetting de naam Augusta Treverorum, verwijzend naar de Keltische stam die hier woonde, de Treveri. De Romeinen demonstreerden in Trier hun enorme macht door het bouwen van ongeziene bouwwerken, zoals thermen, amfitheaters, markten en straten.
Trier dankte haar belangrijke status aan haar ligging op een kruispunt van verbindingswegen naar andere grote handelssteden als Parijs en Keulen. De stad werd het centrum voor de aanvoer van goederen en legertroepen aan de Rijn. Trier werd op die manier al snel een belangrijk handelscentrum en won aan status, oppervlakte en inwoners. De stad werd in de 3de eeuw door de Germanen en Franken ingenomen maar terug door de Romeinen heroverd en vervolgens werd haar handel weer verdergezet. Trier werd bijgevolg tot hoofdstad van het West-Romeinse Rijk benoemd en werd de belangrijkste stad ten noorden van de Alpen. Het werd een thuis voor maar liefst 6 Romeinse keizers, waaronder Constantijn de Grote.
Om zich tegen de Germanen te kunnen verdedigen werd de stad versterkt door er een stadsmuur rond te bouwen. De Porta Nigra die je er vandaag nog steeds kan bewonderen was een deel van deze stadsmuur. Maar de dreiging van de Germanen werd groter en in 457, bij de val van het Romeinse Rijk, viel de stad uiteindelijk in handen van de Franken die haar grotendeels verwoestten. De Franken stichtten er een groot aantal kerken en kloosters en Trier werd zo de hoofdstad van een grote kerkprovincie. In die tijd hadden bisschoppen die de functie van keurvorst opnamen er de macht. De stad begon in de 15de eeuw naar meer onafhankelijkheid te streven, onder andere door de stichting van een universiteit. De kerk en haar bisschoppen bleven echter gedurende de hele middeleeuwen de macht over Trier behouden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Trier het zwaar te verduren. Vele van haar historische gebouwen werden vernield maar gelukkig werd veel weer hersteld of gereconstrueerd. In de laatste helft van de 19de en de 1ste helft van de 20ste eeuw kende de stad een sterke industriële ontwikkeling door nieuwe spoor- en vaarwegen en de kanalisatie van de Moezel. Trier werd bijgevolg een moderne industriehaven en een groot handelscentrum. Vandaag is Trier een bruisende universiteits- en winkelstad. En daarnaast is ze door haar enorm aanbod aan opvallende historische gebouwen een echte trekpleister voor toeristen.