vrijdag 26 mei 2023

Elzas

De regio Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, aan de linkeroever van de rivier de Rijn die de grens met Duitsland vormt.  

   

Elzas

De regio Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, aan de linkeroever van de rivier de Rijn die de grens met Duitsland vormt.Deze prachtige regio staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis. De regio grenst in het westen aan de regio Lorraine en in het zuiden aan de regio Franche-Comté. Een groot gedeelte van deze streek bestaat uit de Vogezen, een middelhoge bergketen die zeer geliefd is onder wandelaars en natuurliefhebbers.


De enige officiële taal van de Elzas is het Frans, dat sinds 1945 ook de meest gesproken taal geworden is. Duits wordt facultatief als 'vreemde taal' in het onderwijs aangeboden. De taal van de oudere generatie op het platteland is hier en daar nog het Rijnfrankische dialect in het noorden en het Nederalemannische dialect in het zuiden. De oorspronkelijke culturele verwevenheid met de Duitse streken aan de andere zijde van de Rijn wordt nauwelijks meer beleefd maar is nog wel te zien in de vele Duitse, soms min of meer verfranste, plaatsnamen en geografische aanduidingen. Ook de kerkelijke architectuur en de traditionele huizenbouw sluit aan bij die van het Rijnland en met name die in Baden.