zondag 13 september 2020

Een kreeftenfeest

Een kreeftenfeestje is een traditioneel Zweeds en Fins tuinfeest in de late zomer. Het feest valt samen met de vangstperiode van rivierkreeften. Het hoofdgerecht bestaat uit rivierkreeften, gekookt in zout water waaraan een grote hoeveelheid dilleschermen is toegevoegd. Wikipedia

Nu is het al half september, de kreeftenfeesten zijn voorbij. Zo half augustus is het aanbod van feesthoedjes,servetten, ballonnen en kreeften enorm.... 
We hebben het niet gemist.dit soort feestjes horen niet bij onze favorieten. 

Maar veel Zweden wel.die mochten ook geen uit de hand lopende feestjes geven. Want dat zal vaak gebeurd zijn... de hoeveelheid snaps is enorm... skål.. en de volgende wordt al weer ingeschonken.. 

Maar een Hollandse Zweed heeft geduld... de Zweedse kreeftjes  zijn niet meer in de winkel, maar zoals altijd biedt China uitkomst.. de Systeem Bolaget heeft voldoende drank in voorraad. 
Onze super kokende gastvrouw houdt wel van koken, de gastheer van snaps, en nog veel meer. Ze wonen ruim dus een etentje met z,'n zessen kan... 
we worden opgehaald rond een uur of half 5... de koffie slaan we over en gaan direct aan de drank.. onze gastvrouw is verstandig, onze chauffeuse gelukkig ook. 
Rond  6 uur komt het eten op tafel..met bijpassende attributen. Gelukkig geen hoedjes en lampionnen. . Grote schalen kreeftjes, prachtige kleur. Mesjes en ander chirurgisch materiaal om die beesten te lijf te gaan. En een apart hoekje voor mij..verse cantharellen..Västerbotten kaastaart. 







En nog meer internet nieuws
Wist je dat: er vroeger een wet in Zweden was die aangaf in welke periode de rivierkreeften gevangen mochten worden? In het begin van de 20e eeuw was het zelfs zo’n populaire delicatesse dat de rivierkreeft dreigde uit te sterven door overbevissing. De overheid beperkte het vangstseizoen daarom tot enkele maanden per jaar. Zo komt het dat de eerste donderdag in augustus uitgebreid gevierd als een soort “vlaggetjesdag”, maar dan zonder haring. En hoewel door import en de verbeterde stand van de rivierkreeften de beperking sinds 1994 is opgeheven, houden de Zweden de traditie nog steeds graag in ere.



Er is rode en witte wijn, , whiskey, snaps...  het was al gezellig en wordt steeds leuker.. 
Het toetje bestaat uit een bosbessen ding, gister stonden ze nog in het bos..onze gastvrouw is dan ook de hele dag bezig geweest. 



Nog koffie en thee toe en rond half 11 worden we netjes voor de deur afgezet... 
en rollen zo in bed...