donderdag 10 september 2020




“Carl Larsson-gården in Sundborn 

Carl Larsson-gården in Sundborn is an icon in Swedish interior design and family life. Carl Larsson was one of Sweden’s most well loved artists through the ages. Karin Larsson was a trendsetting designer long before her time. During the guided tour of the house, you will find out more about the world famous artist couple and their hectic, beautiful life.

Sweden's most famous home is a product of two special people who combined their creativity to produce magic.

Carl Larsson was born in Gamla stan, the old quarter of Stockholm, on 28 May 1853. His family was poor and Carl grew up in dismal circumstances. The only glimmer of hope was his strong artistic talent, which emerged early on in his life. When he was thirteen years old.”.. van internet... 

Nou ja..het gaat nog een poosje zo door... 

in Parijs ontmoette  Carl Karin, een dochter met rijke ouders. In de provincie Dalarna was het klimaat goed voor boeren. Toen Carl en Karin terug kwamen naar Zweden, gaven de ouders van Karin een huis. 

De arme tijd van Carl en Karin  was snel voorbij. 

Bekenden tijdgenoten kwamen over de vloer, Carl sliep alleen in een kamer... Karin ook......de rest.. toch kwamen er 8 kinderen... die waren voor de verantwoordelijkheid van Karin natuurlijk.

Voordeel van een houten huis en voldoende grond is dat je zodra er een nieuw kind komt, kun je er een kamer of atelier bij bouwen. . De buitenramen komen dan binnen......Karin zorgde voor meubilair en  weefde de mooiste gordijnen en kleedjes, Carl beschilderde alles, zo werd het een droomhuis. De eerste keer dat we hier waren werd een gedeelte van het huis nog bewoond door een achter kleinkind. We mochten even in de keuken kijken. Nu is het een glad geoliede toeristen attractie. Onze camping buren waren er nog nooit geweest en voor ons was het al heel veel jaar geleden. 

  Die hebben deze weken vakantie, en snel besloten we er samen heen te gaan... ze hebben een busje, dus afstand genoeg. Nu wil iedereen in Zweden best rekening houden met Corona, maar dat vergeet je hier snel. 




Tijdens de rondleiding gebeurt het op een soepele manier . De tijd dat je vrij in het huis rondwandelt is voorbij... ook in Zweden is misdaad.... er hangen heel veel orginele schilderijen. En die zijn nu heel veel geld waard. 




als we uitgekeken zijn eten we nog samen, “ dagens” Een uitgebreide tafel vol salade dingen, een grote tafel met verschillende soorten vlees en vis. En natuurlijk koffie met koek na. 




En dan vlug terug naar de camping, want om 6 uur moet er een Bever safari  geregeld worden...