vrijdag 23 november 2018

Het kwam er toch nog van..

 

Oude droom

Twee jaar geleden is Teylers Museum begonnen met het realiseren van een oude droom: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen. Er zijn nu voldoende contracten getekend om de tentoonstelling ook echt door te laten gaan volgens planning, van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019.

 

Karakter en emotie

Da Vinci (1452-1519) was in zijn tijd al  beroemd  om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Hij was een van de eerste kunstenaars die geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. Dit blijkt behalve uit zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt.  Al eerder waren we op deze tentoonstelling gestuit.. in Kalmar, op de terugreis uit Zweden kwamen we het tegen. Maar ja... afspraken stonden vast..nog een bezoek bij vrienden, de boot was gereserveerd . Wat jammer... we berekenden de tijd, maar het past echt niet.. een mens kan niet alles hebben .


Thuis in Eindhoven, na de periode in de Elzas  moesten we nog even terug naar Zweden ,en zagen dat we nu in Haarlem terecht konden... Geluk! Wij kunnen dus wél alles hebben....  De eerste dagen was alles al uitverkocht, maar nu kwam het ervan..op een grauwe dag met de trein naar Haarlem . Het gaat voorspoedig.. we hadden kaartjes voor 1 uur, waren er al om 11.30. Niet de enige, er loopt een horde bejaarden richting museum. we mogen er gewoon in...  
2 zalen vol tekeningen van deze vernieuwende kunstenaar en tijdgenoten ,,,  een kopje koffie fascinerend.. bekijken we nog even vluchtig de rest van het museum . We zijn er toch... niet al te uitgebreid, want we willen ook weer op tijd thuis zijn. Bovendien waren we al zeer voldaan....

Tijd om ons zuur verdiende geld op te maken. Begin van de week zette Martin onze schapenwollen kleedjes op marktplaats ipv ze naar de kringloopwinkel te brengen... en inderdaad..ze werden opgehaald, en Martin kreeg nog geld toe. Niet wetend dat er naderhand nog heel wat meer gegadigden kwamen, die veel meer boden.. Echte handelaars zullen we nooit worden..

Dus op de terugreis nog even de stad in, een kwartiertje voor de St. Bavo kerk

En op tijd weer in de trein... 
de maan schijnt als we weer in Eindhoven zijn... wat is het toch vroeg donker!