woensdag 1 maart 2017

Semlor

Terwijl heel Zweden aan de semlor zit,( een soort Bossche bollen)en er nieuwe modellen worden verzonnen , ze zien er heerlijk uit maar wij eten  restjes. Niet omdat morgen de vasten begint, maar omdat we aan het opmaken zijn.( En heel verstandig eten...)  

Semla is een traditionele Zweedse lekkernij. In het Zweeds heet het naast semla ook wel fastlagsbulle, fettisdagsbulle of hetvägg. Het woord semla stamt af van het Latijn semila hetgeen meel van zeer goede kwaliteit betekent. Wikipedia 

Morgen grote schoonmaak en inpakken  . 
Het is mooi geweest. Weer veel aardige mensen gezien, genoten van de schoonheid hier . De zuivere lucht, de witte sneeuw. Veel echte kou hebben we niet gehad, in de nachten was het koudste - 18, maar ja..dan lagen we in een warm bedje met het raam open. 
Gister begon de regen.
Veel sneeuw is weggesmolten. En het werd spiegel glad. Gelukkig werd er direct zand gestrooid. Maar je gaat je dan wel zorgen maken over de terugreis .
Vanmorgen had het weer gesneeuwd, weer een heel pak. En zo zal het de komende weken doorgaan, dooi,sneeuw... 

Maar het is boven 0, dus Martin gaat er maar vanuit dat hij geen sneeuw meer hoeft te ruimen. Want het is mooi geweest Ook hoeft er geen hout meer gehaald, want de houtkachel kan uit, het wordt  veel te warm . 
Het ijs is nog dik, we zien de stevige Duitser  een gaatje boren in het ijs. Het is, zien we ongeveer 20 cm dik, voor het vislijntje er in kan. Het is zwaar werk, want het één na het ander kledingstuk gaat uit . 

En dat voor niks? Voorlopig geen vis gevangen..   misschien kan hij toch beter naar de winkel rijden om een semla te halen .