zondag 14 juni 2015

Water.. Electriciteit..

 De Klarälv .. De belangrijkste rivier van Värmland.. 500 km lang, komend uit de Noorse fjällen, stroomt hij in de Väner, het grootste meer van Zweden. Daarvandaan stroomt het water bij Göteborg in  de zee. Een mooie rivier, maar ook nuttig.. 
De Klarälv voedt 9 waterkrachtcentrales, die samen 265 MW stroom opleveren. En dat is veel.....in elk geval heeft heel Värmland groene stroom. In de centrale was het gister open dag. In groepen mochten we de centrale in, helm op, jasjes aan.. Jammer voor de paar campinggasten dat de rondleidingen alleen in het Zweeds waren...veel werkgelegenheid levert zo,n centrale niet op..alles wordt computer bestuurd... De centrale is al meer dan 100 jaar in gebruik, uiteraard met steeds weer moderne technieken. 
 Er is op dit  moment veel water in de rivier..het smeltwater uit Noorwegen, de vele regen die hier in het voorjaar gevallen is zorgen dat de waterreservoirs stroomopwaarts vol zijn.Desondanks is overal  de rivier hoog, de strandjes zijn niet te zien.  Alle  sluizen staan open. 
Het verval bij Munkfors is 18 meter, dus een kolkende massa water stroomt omlaag 

En aangezien een rivier niet zomaar even van plek verandert is dat ook niet het geval met de waterkrachtcentrale. Die ligt nog steeds op hetzelfde terrein als de" Gamla Bruk".  Een deel van het terrein  is industrieterrein een  De centrale zorgde immers voor Electriciteit dat gebruikt werd  om  ijzer te  bewerken , planken te zagen, en papier te fabriceren. 
Werk voor honderden mensen.. Zwaar werk: en ongezond..de hete ovens  en het stof, het zwaar lichamelijk werk heeft heel wat mensenlevens negatief beïnvloed. in de staal fabriek  van Uddeholm worden alleen nog maar computers gebruikt. De arbeiders zitten daar in comfortabele stoelen de machines te besturen. In het bos worden de grote stammen in een minuut van zijtakken ontdaan en op maat gezaagd..
En volgens de Zweedse traditie zorgt de Fortum, onze Zweedse elektriciteitsmaatschappij natuurlijk voor koffie en koek in het restaurantje bij het museum. 

De Klarälv wordt natuurlijk ook gevoed door stroompjes hier uit de bossen. Bij Brattfallet, 20 km noordelijker , ligt in het bos een klein, idyllisch watervalletje


 Minder spectaculair, niet nuttig.. Gewoon een mooi plekje om ons zelf meegenomen broodje te eten

We hebben het goed hier!